Izvor:
13.04.2017 u 00:29
0

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Fejsbuk nas ipak čini nesrećnim!

Novo istraživanje, koje su sproveli Holi Šakjja sa Kalifonijskog univerziteta i Nikolas Kristakis sa Jejla, pokazalo je da svakodnevno korišćenje Fejsbuka smanjuje nivo sreće kod korisnika.

Tokom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2015. godine, praćene su navike 5.000 odraslih osoba koje koriste Fejsbuk, kao i uticaj te društvene mreže na njihovo mentalno zdravlje, težinu i opšte stanje.

Primećeno je da je raspoloženje kod korisnika po njihovom sopstvenom priznanju padalo od 5 do 8 odsto za svaki procenat porasta broja lajkova, klikova na linkove i ažuriranje statusa.

Za to postoji vrlo jednostavan razlog: osobe koje manje koriste Fejsbuk imaju više kontakta s ljudima u stvarnom svetu.

Studija je to potvrdila posmatrajući interakcije ljudi u stvarnosti. Susreti sa ljudima u stvarnom okruženju imali su potpuno drugačije dejstvo na ljude od korišćenja društvenih mreža.

"Rezultati su pokazali negativnu vezu između Fejsbuka i pozitivnih emocija, na koje mnogo blagotvornije utiče interakcija uživo nego razgovor na internetu", navodi se u zaključku.

Prethodna studija pokazala je vezu između korišćenja Fejsbuka i porasta zastupljenosti depresije.

b92.net
foto:baokhanhhoa.com.vn

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter