Izvor:
07.04.2017 u 19:58
0

NEMAČKI „SAJBER-VOJNICI“ su novi odbrambeni nivo RATOVA NA MREŽI!

Njihovi napadi su bez prolivanja krvi, ali su opasni, oni mogu elegantni, doterani i sa diskretnim osmehom da rade u bankama, ali i u Bundesveru, oni brane intelektom, a ne telom, oni su nemački ''sajber – ratnici'' i, najveći problem sa njima je, izgleda, pronaći ih i privoleti na svoju stranu.

Nemačka bi, kako je najavljeno, do jula trebalo da u posebne trupe integriše oko 13.500 ''sajber-vojnika'', trenutno rasejanih po celom Bundesveru (vojska), koji će, osim ''miša'' i ''tastature'', biti naoružani i vatrenim oružjem i ići čak i na redovne vežbe gađanja.

Ovi ''sajber-ratnici'' ministra odbrane Ursule fon der Lajen imaće pravo i da intervenišu, ali samo uz odobreni mandat Bundestaga, javljaju mediji.

Ako bi IT mreže Bundesvera bile napadnute, oni bi tada bili branioci, kaže se za ove trupe koje je fon der Lajen predstavila pre par dana u bivšem glavnom gradu Bonu i koje će biti vojna odbrana takozvane četvrte dimenzije, a to je IT-mreža.

Nemački Bundesver, prema stavu stručnjaka, moze biti cilj ''sajber- napada'' i on, zapravo, predstavlja veliki prostor za napad – digitalizovan je, ima sopstvenu SAP-mrežu, a mnogi sistemu naoružanja funkcionišu samo preko IT-tehnologije.

''Sajber-ratnici'', čiji bi konačan broj trebalo da bude oko 15.000 ljudi, stoje pod komandom generala Ludviga Lajnosa, imaju zadatak da štite IT-infrastrukturu Bundesvera i da je održavaju, ali i druge obaveze, poput onih koje imaju vazduhoplovne, kopnene ili pomorske snage vojske – da analiziraju, izveštavaju nadgledaju, brane….

– Sajber i informatički prostor postao je posebni sigurnosno-politički domen, pored kopna, vazduha, mora…on je novi, operacioni prostor Bundevera… – istakla je ministar fon der Lajen, iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel, povodom formiranja ovih trupa.

Angažman novih vojnika će biti pod ''sajber komandom'' koju čini jedna mala jedinica, ne veća od 100 ljudi, (Computer-Netzwerk-Operationen), a oni će, kada ih napadnu da se brane – da ''upadaju'' u mreže, isključuju servere, nanose štetu neprijateljskom sistemu naoružanja. . . .

Napadi ''iz mreža'' važe kao opasni i to, kako objašnjavaju stručnjaci, zato što je reč o posednoj i drugačijoj vrsti pretnji, za koju nisu potrebni ni ratni scenario, ni pokreti trupa koje nadgledaju tmurni generali, ni prebacivanje na neprijateljsku teritoriju preko razrušenih mostova-već samo kompjuter i znanje.

Sam komandant ovih trupa kaže da se ratovi odlučuju i u IT-mrežama i da je reč, jednostavno, o novoj dimenziji rata.

– Nova organizacija, sa mojom komnadom na vrhu, jeste logična reakcija na digitalizaciju. Mi smo digitalizovali mnogo oblasti Bundesvera i zato nas tu mogu napasti. Ratovi se već duže ne odlučuju samo na kopnu, moru i u vazduhu, već i na mrežama. Mi se moramo postaviti toj novoj dimenziji – rekao je prvi ''sajber-general'' za tabliod ''Bild''.

– 'U prvih devet nedelja ove godine kompjuteri Bundesvera bili su napadnuti čak 284 000 puta – upozorio je general ''sajber-trupa'', pred čije osnivanje se postavljajo pitanje da li su one uopšte i potrebne, s obzirom na to da u Nemačkoj postoji savezna institucija za zaštitu kompjuterskih mreža – BSI.

– BSI brine za države mreže, a mi branimo IT-strukturu Bundesvera.Zadaci su podeljeni, ali tesno sarađujemo – pojasnio je general.

Kada je reč o novim trupama, jasno je da će se tu raditi o eliti, pošto Bundesver želi da pridobije tehničke talente.

Vojska, kažu, nudi visoko interesantne zadatke i dobre zarade, a na Univerzitetu Bundesvera u Minhenu se otvara i nova studijska grupa za ''sajber-sigurnost, a sa oko 70 apsolvenata godišnje.

I dok iz Bundesvera ističu da je to njihova budućnost, analitičari procenjuju da jedan od najtežih zadataka ''sajber- komande'' neće biti ni analiziranje, ni nadgledanje, ni kontrola IT-sektora, već privlačenje personala, pošto će ''sajber- trupe'' konkurisati slobodnoj privredi, a ona, kažu, ipak, plaća bolje.

tanjug.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter