OVO NISMO NI MOGLI DA SANJAMO: Električni automobili puniće se za samo 10 MINUTA! (FOTO)

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti za to koliko rastojanje neki model može da pređe sa jednim punjenjem.

Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u standardne automobile natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Univerziteta Pen Stejt to bi uskoro moglo da se promeni, budući da oni veruju da su pronašli rešenje za ovaj problem.

Njihova nova baterija je u stanju da za samo 10 minuta nadoknadi 80 odsto kapaciteta energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji zabrinutost kod vozača električnih automobila, piše Ubergizmo.

Rešenje ne podrazumeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani "litijumski tanjiri" koji umanjuju kapacitet baterije.

Rešenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje "tanjira".

Baterije su, tokom testiranja bez zagrevanja, počele da formiraju "tanjire" posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum "tanjiri" ne formiraju.

Iako još uvek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Pen Stejt univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta, prenose mediji.

 

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro