Izvor:
09.09.2019 u 10:47
0

CLW: Epl negira da je prekršio kineski zakon o radu!

Kompanija Epl negirala je danas najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW).

Optužbe su u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu. Naime, ta organizacija za zaštitu prava radnika, sa sedištem u Njujorku, u izveštaju tvrdi da je više od polovine angažovanih radnika tokom avgusta u najvećoj fabrici za proizvodnju "ajfona" u kineskom gradu Džengdžou, bilo zaposleno po osnovu ugovora o privremenim poslovima ili preko agencija za zapošljavanje, čime su bili obuhvaćeni i studenti stažisti.

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage.

U septembru su se mnogi od tih učenika vratili u školu, što je dovelo do smanjenja broja privremenih radnika, ali je njihov broj i dalje veći od onoga što propisuje kineski zakon – saopštila je ta organizacija.

Iz Epla, međutim, poručuju da su razmotrili navode CLW-a i da je većina tvrdnji netačna, ali su, ipak, potvrdili da procenat privremeno zaposlenih prevazilazi standarde kompanije.

Radimo sa Fokskonom na rešavanju tog pitanja. Potvrdili smo da su svim radnicima isplaćene odgovarajuće kompenzacije, uključujući nadoknade za prekovremeni rad i bonusi. Celokupan prekovremeni rad je dobrovoljan i nema dokaza o prisilnom radu – navodi se u saopštenju Epla.

U izveštaju CLW-a je, takođe, objavljeno da Eplovi radnici zaradjuju osnovnu platu od 2.100 juana (295 dolara), što je "nedovoljno za život porodice koja živi u gradu Džengdžou”.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter