PREDSEDNIK SANU: Poništavanje konkursa nije dobro za nauku

 

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić smatra da odluka Vlade Srbije da poništi konkurs za naučnoistraživačke radove nije dobra za kompetitivnost srpske nauke.

Kako je rekao za Politiku, ta je ocena njegov lični stav, objasnivši da je odluka vlade loša zbog toga što je srpska nauka već sedmu godinu u provizorijumu, u stanju privremenog rešenja, zbog čega i smatra da je konkurs bio način da se iz toga izađe. 

Naravno, uz potrebu da se izvesne stvari kristalizuju i uz podršku mladim istraživacima. Bojim se da ulazimo u status kvo varijantu, a to za kompetitivnost srpske nauke nije dobro. Nažalost, zainteresovanost za mišljenje koje smo izneli u SANU očito nije bilo preterano- rekao je Kostić.

On i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširevic ranije su dali podršku ministru prosvete Srđanu Verbiću a to je, kako je naveo, bio stav Izvršnog odbora i Odbora za usvajanje i praćenje strategije razvoja nauke SANU

Na pitanje kako je doživeo lavinu negodovanja povodom svoje podrške konkursu, Kostić kaže da je o tome razgovarao s mnogo ljudi, čuo stavove za i protiv, ali da se "ne bavi anketiranjem popularnosti".

- Izgovaram ono što mislim, po cenu da bude i pogrešno-  rekao je predsednik SANU. 

Kaže i da mu je žao što nije iskorišćena prilika da se čuje stav institucija, smatrajući da je propuštena prilika da izvršna vlast komunicira s tim institucijama. 

- Duboko verujem da u institucijama poput Beogradskog univerziteta ili SANU postoje ljudi koji se u taj posao razumeju - zjavio je Kostić.

Vlada Srbije juče je poništila konkurs za naučno-istraživačke projekte. 

Na snazi će, prema rečima ministra Verbića, ostati privremeno finansiranje tih projekata, tako da naučnici ne treba da strahuju za svoja primanja do narednog konkursa.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro