Izvor:
26.06.2019 u 05:28
0

KEJP KANAVERAL: Raketa „Falkon hevi“ sa 24 satelita lansirana u svemir!

Američka kompanija "Spejs Eks" danas je lansirala svoju najveću raketu "Falkon Hevi", opremljenu svemirskim atomskim satom i solarnim jedrom koja je u svemir ponijela 24 istraživacka satelita, ali i kapsulu sa pepelom 150 preminulih ljudi.

Prenosi da je u pitanju treći let najjače rakete današnjice, ali prvi u okviru misije američkog Ministarstva odbrane.

Navodi se da jedan od satelita koji "Falkon hevi" nosi u orbitu Zemlje na sebi ima Nasin atomski sat "Dip spejs" koji bi trebalo da promijeni način navigacije kroz svemir.

Amerčka agencija prenosi da se na letjelici nalazi i metalna kapsula sa pepelom 150 preminulih osoba, čije su porodice željele da njihovi posmrtni ostaci počivaju u svemiru.

Prema riječima osnivača i izvršnog direktora Spejs Eksa, Ilona Maska, bilo je to njihovo "najteže lansiranje rakete".

Naveo je da su sateliti morali biti postavljeni u tri različite orbite, i da je trebalo nekoliko sati da ih sve oslobode.

Raketa Falkon Hevi prvi put je lansirana u februaru 2018. godine.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter