Izvor:
25.12.2018 u 11:18
0

KAČITE SE NA BESLATAN WI-FI: OBAVEZNO izbegavajte sledeće zamke!

Kada ste poslednji put ažurirali antivirus?!

Besplatne Wi-Fi mreže mogu biti super stvar ako želite da uštedite na prenosu podataka, ali treba biti oprezan – veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da vas koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabajta.

Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite

Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari – baterija uređaja biće vam zahvalna, nećete moći da se spojite na lažnu mrežu i bićete pošteđeni od lavine napornih reklama. Za ekstra nivo obrane dodajte ekstenziju "DoNotTrackMe" koja će blokirati stranice i usluge od izvlačenja vaše trenutne pozicije.

Koristite VPN

VPN, odnosno Virtuelna Privatna Mreža (Network) daje vam anonimnost dok ste online – web stranice koje posetite videće adresu virtuelne mreže, a ne onu koji trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

Ne dopuštajte uređaju da upamti besplatnu mrežu

Većina telefona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aerodroma koje su ranije koristili. Lažnjaci mogu da kloniraju ime te mreže i ulove vaš uređaj kada pokuša da se spoji na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci.

Dobro obratite pažnju na ime mreže

Hakeri često koriste imena mreža koja su jako slične originalu. Jedina razlika je što će autentični hotpot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što idući put krenete da se spajate na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže.

Instalirajte antivirus

Ovo je jako važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirusni softver. Postoje stotine načina hakovanja i stotine novih se pojavljuju svakog dana, a vaš zadatak je barem da budete u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsetiti da pazite kada se spajate na lažne hotspotove.

Koristite mrežu koja od vas traži dvostruko logovanje

Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali sigurni, birajte hotspot koji vam pre spajanja pošalje SMS. Ovo njih i vas štiti od kriminalaca koji rade opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter