Izvor:
27.09.2018 u 05:39
0

ALARMANTNAO! ZEMLJA JE VAN RAVNOTEŽE: Zemlja se više klati, evo šta je pravi razlog! (VIDEO)

Novo istraživanje pokazalo je da se Zemlja sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici NASA misle da su ljudi bar delimično krivi.

Ketanje osi Zemljine rotacije u odnosu na koru planete, uvećalo se za više od 10 metara samo tokom prošlog veka. Stručnjaci veruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Naučnici NASA Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utiču na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomeranje isključivo odgovoran proces poznat kao “glacijalno odizanje”.

Međutim, ovaj proces je suviše spor da bi isključivo bio odgovoran. Nova studija identifikovala je još dva faktora ovih promena, koji igraju jednaku ulogu u uticanju na Zemljinu rotaciju. Prvi od njih je takozvana “konvekcija plašta”. Ovaj proces upravlja kretanje tektonskih ploča na površinu planete, a NASA sada veruje da utiče i na njeno “klaćenje”. Drugi uzrok je topljenje leda, posebno na Grenlandu, koje se računa za 33 odsto efekta klaćenja. Taj proces se ubrzava veštačkim, ljudskim zagrevanjem okoline.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter