BAZA NA MESECU: Gradi se nova svemirska stanica Kapija!

 

SAD, Rusija, EU, Japan i Kanada dogovorili se da u narednoj deceniji započnu program izgradnje Mesečeve kružne stanice „Kapije“

Iskonski ljudski san o osvajanju svemira postao je korak bliži ispunjenju nakon što su se SAD, EU, Rusija, Japan i Kanada dogovorili o izgradnji nove svemirske stanice, pod nazivom Mesečeva kružna stanica „Kapija“ (Lunar Orbiting Platform „Gateway“ - LOP-G).

Udruženim snagama ove države žele da naprave stanicu koja će poslužiti kao platforma za izgradnju stalnih ljudskih naselja na Marsu.

Kina izostavljena

Mesečeva kružna stanica „Kapija“ zameniće Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), koja je lansirana 1998, od kada se nalazi u Zemljinoj orbiti. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, izgradnja nove svemirske stanice će početi već 2020, a od 2023. na njoj bi već mogle da borave prve ljudske posade.

Cena ovog ambicioznog projekta još nije poznata, ali optimističke procene su da će nova stanica koštati ne manje od 150 milijardi dolara, koliko je koštala i izrada MSS. Biće to jedan od najskupljih naučno-tehnoloških projekata u ljudskoj istoriji.

Zanimljivo je da je iz projekta izostavljena Kina, ali to je zbog toga što SAD imaju striktne zakone o zabrani transfera visoke tehnologije u zemlje koje se smatraju konkurentima. Planirano je da stanica ne bude u klasičnoj orbiti oko Meseca. Ona će biti izgrađena u blizini Lagrangeove tačke, gde se izjednačuju gravitacije Zemlje i Meseca. Iz tog prostora s malom promenom brzine može da, u slučaju potrebe, prelazi u drugu orbitu.


Sastanak u aprilu

Čitav projekat je u pripremnoj fazi. NASA već pregovora s partnerima iz SAD. U aprilu će u Japanu biti održan sastanak svih zemalja partnera. Nova stanica bi trebalo da postane platforma za dalja putovanja u svemit, dok je Međunarodna svemirska stanica bila baza za stacionarna svemirska istraživanja.

 

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro