Izvor:
16.01.2018 u 04:44
0

NASA KREĆE U LOV NA VANZEMLJCE: Najveći teleskop biće lansiran 2019. godine!

Testiran teleskop „Džejms Veb“, koji će biti lansiran 2019. i koji će raditi na temperaturi od minus 233 stepena Celzijusa

Američka svemirska agencija NASA uspešno je testirala teleskop „Džejms Veb“, najveći svemirski teleskop na svetu, koji će biti lansiran naredne godine i čiji je zadatak pronalaženje života u svemiru.

Teleskop je prošao ključne simulacije u bestežinskom stanju i prvi put su optički i elektronski uređaji zajedno funkcionisali bez ikakvih problema.

Kada bude lansiran, ovaj teleskop će raditi na temperaturi od minus 233 stepena Celzijusa. Čitav projekat je vredan 8,8 milijardi dolara. Testiran je u vakuum komori Svemirskog centra „Džonson“.

– Teleskop je bez problema funkcionisao 100 dana na temperaturi od nekoliko stotina stepeni ispod nule. Ekstremna hladnoća u dubokom svemiru će biti njegovo prirodno okruženje u kome će raditi. Instrumenti su radili bez problema i kvalitet slike je bio odličan – rekao je doktor Bil Ohs, projekt menadžer, i dodao:

– Sada možemo da potvrdimo da NASA i njeni partneri imaju neverovatan teleskop sa spektakularnim mogućnostima.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter