Izvor:
02.12.2017 u 23:39
0

LEDI SE KRV U ŽILAMA: Nekada davno je na tom mestu potopljeno čitavo selo! (VIDEO)

Nakon što su u BiH zbog loše hidrološke godina i pojačane proizvodnje električne energije doveli Jablaničko i Ramsko jezero na najniži nivo u posljednjih nekoliko godina, dronom je snimljeno kako je Ramsko jezero izgledalo iz vazduha.

Prizori koji su zabeleženi oduzimaju dah, a neki podsećaju kao da nisu sa planete Zemlje.

Pogledajte kako to izgleda!

Ramsko jezero postoji od 1968. godine i nastalo je kao rezultat potapanja korita reke Rame. Kada je vodostaj na normalnom nivou, njegova dužina iznosi približno 12 kilometara. Kako su potvrdili Ramljaci najveća izmerena dubina jezera je iznosila oko 95 metara.

Ali, ono što ga izdvaja od ostalih umetnih jezera u BiH su ostrva i poluostrva. Na jednom od poluostrva Ramskog jezera nalazi se Franjevački samostan Rama-Šćit. Na ovom jezeru pripremala se i veslačka reprezentacija Australije, a za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ovde su se pripremali i hrvatski veslači.

Podsetimo, nedavno, objavljeni su i snimci na kojima se vide ostaci kuća, grobova i džamije koji su 'izronili' isušivanjem Ramskog jezera. Naime, na dnu jezera nalazi se potopljeno selo Kopčići, u kome je život nekada bujao.

Srbijadanas.com
Foto: Arhiva/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter