Izvor:
18.10.2017 u 22:46
0

NEVEROVATAN SUDAR: Zlato padalo sa neba! (video)

Jeziva eksplozija 130 miliona svetlosnih godina od nas proizvela je plemenite metale.

Sudar dve neutronske zvezde dogodio se pre 130 miliona godina, još u doba dok su dinosaurusi gospodarili našim planetom. Međutim, galaksija NGC 4993 u sazvežđu Hidra toliko je udaljena od nas da su gravitacioni talasi tog čudesnog događaja do nas stigli tek sada.

Baš na vreme da ih 17. avgusta u 14.41 sati po našem vremenu detektuje opservatorija LIGO na severozapadu SAD i Virgo interferometar u Italiji.

Naučnici su dva meseca analizirali sve podatke koje su pronašli. Da bi na kraju utvrdili prvo da Ajnštajnovo zakrivljavanje prostora deluje i da u ovakvim sudarima nastaju atomi zlata i platine, odnosno elementi za kojima se otimaju pojedine civilizacije u današnjem univerzumu.

Gravitacione talase naučnici su dokazali već ranije, u spektakularnom posmatranju sudara dve crne rupe. Ovaj put stvar je bitno drugačija zato što je reč o sudaru neutronskih zvezda, sasvim drugačije prirode i mnogo bliže našoj galaksiji.

"Koristeći neke od najvećih svetskih teleskopa, otkrili smo da je sudar neutronskih zvezda raspršio uokolo velikim brzinama neke teške elemente, poput zlata i platine. Ovakvi rezultati doprineli su rešavanju tajne koju smo pokušavali da razrešimo o načinu nastanka elemenata težih od gvožđa", rekla je dr. Kejt Magvajer sa Kraljevskog univerziteta Belfast.

Šta su neutronske zvezde?

Neutronske zvezde nastaju kada neke od najmasivnijih zvezda u svemiru spale svo svoje nuklearno gorivo i kolapsiraju. U jezivoj eksploziji koja sledi, ono što od nje ostaje, uz odgovarajuće predsuslove, ostaje u centru sažeto u neutronsku zvezdu, materiju tako zbijenu da zvezda prečnika 30 kilometara, kao što su bile ove dve, teže nešto više od našeg Sunca. Kašičica materije od koje je sačinjena takva zvezda,teška je milijarde tona.

Za uspon na visinu od jednog milimetra na takvoj zvezdi, potrebno je toliko energije kao za usponana Mont Everestu. Konačno, sudar dve ovakve neutronske zvezde oslobađa energiju poput 1000 supernova.

U slučaju ovog sudara neutronskih zvezda, udaljenih od nas 130 miliona svetlosnih godina, sve je počelo kad je Ligo detektovao da se nešto opako događa u tom delu svemira. Dve sekunde posle ogromnu poplavu gama zračenja zabeležio je i NASA-in teleskop Fermi.

U sledećih nekoliko trenutaka uzbuna se proširila među astronomima širom planete. Svi su brzo pookretali svoje radio-i optičke teleskope i sva druga čudesa u smeru galaksije NGC 4993 kako bi propratili bljesak širom vidiljivog i nevidljivog spektra. Profesor BS Satiaprakaš koji se tada nalazio na Ligu sledećih 12 sati opisao je kao "apsolutno najuzbudljivije sate u celom naučničkom životu".

Naučnici su u neverovatnom sudaru uočili da su nastali i atomi zlata i platine. Mnogi od astronoma koji tih nekoliko dana u drugoj polovini avgusta nisu spavali, smatraju da će ovaj sudar neutronskih zvezda biti upamćen kao onaj koji se najviše proučavao.

Izvor: Alo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter