Izvor:
14.04.2017 u 13:29
0

AKCIJA ČIŠĆENJA: Astronautima u svemiru preti sve više smeća! (video)

Milioni sićušnih predmeta u orbiti oko Zemlje mogli bi jednog dana da prouzrokuju katastrofalan sudar u svemiru.

Evropska svemirska agencija svesna je ove potencijalne opasnosti, čija bi posledica mogla da bude jednaka 'eksploziji granate', a zbog smeća bi određena područja oko Zemlje mogla da postanu suviše opasna za letove i ljude.

Skoro 5.000 lansiranja u proteklih 60 godina rezultiralo je milionima predmeta u Zemljinoj orbiti. Ipak, iznimno mali deo predstavljaju funkcionalne letelice, dok 94 odsto materije ne služi ničemu.

Strahuje se da bi 64 odsto predmeta koji se rutinski prate jednog dana moglo da prouzrokuje katastrofe za ljude ili tehnologiju koja se nalazi u orbiti.

“Ovo ne možemo usporediti sa pucnjem iz pištolja. Energija u čestici prečnika 1 cm koja bi pogodila satelit pri toj brzini, jednaka je eksploziji granate”, rekao je Holdžer Kreg iz ESA-e.

Kreg dodaje da ti sudari uzrokuju stvaranje novih fragmenata koji su potencijalni kandidati za nove sudare.

Brojni naučnici sljedeći tjedan će se okupiti u Njemačkoj kako bi raspravljali o taktikama za izbjegavanje otpada, ali i o novim konceptima za uklanjanje smeća. Najveći strah znanstvenika je da će se susresti s kaskadnim događajem u kojem će jedan sudar generirati niz, nešto slično onome što smo vidjeli u filmu Gravitacija. Dok je to u filmu bio trenutni događaj, u stvarnosti bi taj cijeli niz trajao puno dulje, piše Daily Mail.

IZVOR: 24SATA.HR
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter