Izvor:
25.03.2017 u 13:53
0

OVAKO JASAN SNIMAK POVRŠINE MARSA JOŠ NISTE VIDELI! (VIDEO)

Čestice prašine daju atmosferi Marsa narandžastu nijansu, ali ujedno prilično otežavaju posmatranje površine Crvene planete golim okom.

"Najbolji način da posmatrate površinu Marsa je da snimite digitalnu fotografiju, a onda je povećate i obradite na računaru", rekao je profesor planetarne geologije i vodeći naučnik tima zaduženog za prikupljanje i obradu snimaka visoke rezolucije u Nasi, Alfred Mekiven.

U poslednjih 12 godina, moćna kamera visoke rezolucije HiRISE poslala je na Zemlju više od 50.000 spektakularnih fotografija terena na Marsu, stvarajući stereoskopske slike koje svako može da vidi u vidu 3D obliku, koristeći specijalne naočare.

Ipak, finski režiser Jan Frojdman pretvorio je fotografije u dinamičan, trodimenzionalan pregled Marsa, za koji vam naočare nisu potrebne, piše Wired.

Posao je bio prilično dug i mukotrpan. Prvo je trebalo obojiti sve fotografije jer su primarno crno-bele, a zatim istaći važne karakteristike na stereoskopskim slikama, poput katera, kanjona, planina… Fotografije su na kraju složene u video-kolaž, koji je dobio naziv ‘Fiktivni let iznad Marsa’.

Proces je bio izuzetno spor. Frojdmanu su za nastanak ovog videa bila potrebna tri meseca, a ručno je odabrao više od 33.000 slika.

Pogledajte kako bi izgledala šetnja po površini Marsa…

Video:

A FICTIVE FLIGHT ABOVE REAL MARS from Jan Fröjdman on Vimeo.

b92.net
foto:printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter