STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Vrste najopasnijih svađa koje njačešće rezultiraju raskidom!

 

Svako od vas se u vezi susreo sa povremenom svađom sa pertnerom. Nekad su to veće, a nekad manje, sitne svađe.

Poznati psiholog Džon Gotmen sa Univerziteta Vašington je na osnovu analize podataka izmerio uspešnost i propast emotivnih veza.

Ove 4 vrste najopasnijih svađa se u najvećem broju slučajeva završe raskidom.

Kada stalno ocenjujete partnera

- Kritikovati svog partnera je drugačije od nuđenja mišljenja ili izražavanja nezadovoljstva. Poslednja dva slučaja govore o određenim problemima u odnosu, a prvi je napad na čoveka - ističe Gotmen.

On savetuje da sve što izgovarate bude veoma konstruktivno ili da pomaže odnosu. U suprotnom, destruktivne kritike mogu povrediti drugu stranu, iz čega ne može proizići ništa dobro.

Podizanje zida

Iako zvuči čudno, u mnogim vezama se dešava da jedna strana podigne zid oko sebe, tj. potpuno se zatvori pred partnerom. Izbegavanje komunikacije i guranje problema pod tepih može biti samo trenutno rešenje. Ipak, tako samo možete pogoršati odnose, te vezu dovesti do nepopravljivog stanja.

Prezir

Usled čestih svađa i guranja stvari pod tepih, neki parovi dođu do veoma ekstremnih osećanja. Kod njih, koliko god se zaklinjali na večnu ljubav, jedna strana umisli da je superiornija, obično počinje da vređa i omalovažava partnera, a u nekim slučajevima i njegovo obrazovanje, izgled, porodicu.

Stalno se branite

U slučajevima kada jedna strana počne da kritikuje nešto što volite, normalno je da zauzimate odbrambeni stav i počinjete da se branite. Ipak, ovo u vezama nije tako dobro. Savet psihologa je da pronađete izvor problema i vodite otvoren i konstruktivan razgovor. Ako predugo budete štitili sebe i svoje interese, izgubićete snagu, a odnos će se pokvariti.

Kurir
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost