NAUČNICI OBELODANILI: Kako nedostatak sna utiče na vaš SEKSUALNI ŽIVOT!

 

Pretpostavimo da ste dobro. Volite se, živite zajedno, spavate. Nema žalbi na život, uzajamno razumevanje je potpuno, seks je vatra (iako, kao što se sećamo, nema granica za savršenstvo).

Ali ponekad ujutro, čak i kada on, kao i obično, donese kafu u krevet, čudan osećaj se probudi u vašoj duši: nešto nije u redu. Takve misli su alarmantne i vi počinjete da se upuštate u pretpostavke u svom umu. Zašto biste upali u bluz usred harmoničnih odnosa, pa čak u zoru? Da li se suočavate sa krizom? Šta ako je nestalo ljubavi? Kako to? A sada šta? U stvari, jednostavno niste dovoljno spavali, što očigledno nije prvi put.

A pošto ste svesni toga šta čini ozbiljan i jak odnos, ostaje da naučite još jedan detalj: ako želite da se osećate srećno u svom privatnom životu - nemojte zanemariti svoj san. S obzirom da jedna trećina svetske populacije uništava zdravlje, posvećujući spavanju manje od šest sati dnevno, ovo pravilo postaje glavno. Naravno, ovo nije fikcija, već zaključak zasnovan na naučnom istraživanju.

Vodeći psihoterapeuti sa Univerziteta u Floridi sproveli su sedmodnevnu anketu među bračnim parovima, objavljujući dnevnike posmatranja za oba supružnika koji ukazuju na to da je dnevno vreme spavanja paralelno, procenjujući interpersonalno iskustvo stečeno u odnosima (rešavanje sporova, ljubav, pouzdanost, uključenost u kućnu negu) kao i ukupno zadovoljstvo u komunikaciji sa partnerom. Analiza dnevnika na više nivoa pokazala je da su supružnici mnogo više zadovoljni zajedničkim životom, kada imaju dovoljno sna. Takođe je utvrđeno da trajanje sna više utiče na raspoloženje muškaraca - nakon što je spavao propisanih osam sati, postao je mnogo pozitivniji, čak i ako je situacija u porodici bila daleko od ružičaste.     

Kod žena nedostatak sna nije lak u fizičkom smislu, ali generalno ima manje uticaja. Usuđujemo se reći da nedostatak sna otežava naše anđeosko strpljenje, iako nismo sigurne da je to korisno. Drugim rečima, psiholozi su utvrdili da kada ljudi spavaju duže, zadovoljniji su odnosima nego nakon nedostatka sna, a jutarnji dijalozi su ljubazniji i bezbrižniji. Ovi rezultati odražavaju rana istraživanja koja su dokazala da individualna sreća doprinosi ljubavi i međusobnom razumevanju. Naučnici sumnjaju da zadovoljni parovi stiču neku vrstu imuniteta od negativnih, ali razvoj takvog "zaštitnog polja" zahteva energiju, pa stoga i odmor.

Dakle, imajte na umu, ako hronično nemate dovoljno sna, taj problem se mora nekako rešiti. Odredite strategiju i nastavite sa akcijom: promenite situaciju u spavaćoj sobi, instalirajte klima uređaj, promenite dušek i jastuke. Sve ovo zbog vaše ljubavi i partnera. Jer dobro stanje, a pogotovo zdrav san, utiče na harmoniju u odnosima: ako se probudite i osetite se loše, nećete biti srećni ni zbog čega - ni kafe u krevetu, ni budućih planova.

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality