Izvor:
18.05.2016 u 16:52
0

VISOKE POTPETICE: Stvar mode ili obavezan uslov za posao?

Nedavni slučaj vraćanja jedne devojke sa posla zato što nije obula cipele sa visokom petom pokrenuo je debatu širom sveta o tome da li su štikle deo obaveznog ‘’des koda’’ svake poslovne žene.

Godine 2016. očigledno se i dalje postavlja pitanje – da li su žene na poslu tu da bi izgledale lepo ili da rade svoj posao?

Naime, u Londonu je pre dva dana devojka vraćena sa posla svog prvog radnog dana jer radno mesto recepcionerke zahteva nošenje visokoh potpetica po mišljenju njenih nadređenih.

Kada je prigovorila da je hodanje u štiklama 9 sati nepraktično i bolno i postavila pitanje da li su neki od njenih muških kolega izloženi takvim zahtevim po pitanju oblačenja, ismejana je i poslata na prinudni neplaćeni slobodan dan.

Suština ovog pitanja su, ustvari, društveni stavovi o tome šta predstavlja moderan i profesionalan izgled za ženu, da li je to stereotipni izgled seksi sekretarice i pin-ap (pin-up) devojke!

Osim toga, opšti prihvaćen stav u društvu je sledeći – za ženu ne treba da predstavlja problem nezanemarljva količina bola u zamenu da ispuni društvena očekivanja.

Zabrinjavajuća činjenica jeste i to što je ovonedeljni incident daleko od izolovanog. Odmah nakon dospevanja cele priče u javnost javile su se mnoge žene želeći da staknu isti problem.

Jedna konobarica je podelila fotografiju na kojoj se vide njena krvava stopala posle smene na poslu, budući da je primorana da radi i po 9 sati u visokim štiklama.

Ova fotografija je pokrenula lavinu kometara i osuda na društvenim mrežama, međutim mogli su da se pročitaju i sledeći komentari: i muškarci su primorani da nose odela i kravate čak i po velikim vrućinama.

Ipak, moramo priznati da odela iako nekima neprijatna za nošenje neće muškarcima ostaviti krvave tragove, plihove ili otekline po telu.

Nesumnjivo je da će se o ovom i sličnim zahtevima kompanija, ali i o prećutnom pristajanju društva na ovakve stereotipe, još dugo voditi polemika.

Neke slavne umetnice i pripadnice feminističkih udruženja širom sveta već su pokrenule peticiju kojom se zahteva da ovakvo ponašanje kompanija prema ženama bude kažnjivo i sankcionisano zakonom. Peticija je pokrenuta pre dva dan a već broji 83 000 potpisa.

Obuća za žene je bila predmet polemike i tokom prošle godine kada su se pojavile fotografije stopala slavnih umetnica snimljenih tokom Kanskog festivala.

Fotografije deformisanih stopala, unakaženenih i vidljivo povređenih ženskih nogu pokrenule su debatu širom sveta o ovom problemu i naterale mnoge žene da razmisle o ozbiljnim posledicama koje visoka moda može da ima po njihovo zdravlje.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay, Facebook/NicolaGavins, Twitter/ tve7com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter