Izvor:
11.10.2019 u 15:33
0

REŠENJE PROTIV STARENJA: Da li znate šta je niacinamid i kada se koristi za negu kože? (FOTO)

Danas govorimo o niacinamidu – popularnoj komponenti seruma i losiona protiv starenja.

Šta je niacinamid?

Niacinamid, ili vitamin B3 rastvorljiv u vodi, je lek koji pomaže da popravite oštećen DNK na ćelijskom nivou. Po hemijskoj strukturi i farmaceutskom delovanju, blizak je nikotinskoj kiselini i obično se koristi u kozmetičkoj industriji za proizvodnju sredstava za negu. Pomaže u ublažavanju upale, oteklina, podstiče kožu i obnovu ćelija.

Koje su prednosti niacinamida?

Niacinamid se koristi kao lokalni lek još od 70-ih, kada su naučnici prvi put otkrili kako koža lako apsorbuje i reaguje pozitivnim promenama. Sprovedena su mnoga istraživanja koja su potvrdila ne samo njegovu efikasnost, već i bezbednost za kožu.

Obnavlja slojeve barijere kože

Kada se lokalno primenjuje, niacinamid pokreće proizvodnju fibroblasta, uključujući kolagen i elastin i ojačaće slabu kožu iznutra. Istovremeno, povećava koncentraciju nekoliko lipida, poput masnih kiselina i prirodnih ceramida, kako bi se održao nivo vlage u koži. To vam omogućava da održavate snažnu i efikasnu barijeru protiv spoljnih faktora – zagađenja i bakterija, a takođe osigurava da ćete biti manje skloni preranom starenju.

Može pomoći u smanjenju ranih znakova starenja

Mogućnost povećanja proizvodnje kolagena u koži čini niacinamid efikasnim dodatkom mnogim serumima i kremama protiv starenja. Vremenom, to doprinosi činjenici da koža postaje elastičnija, što je čini ne samo otpornom na spoljna oštećenja, već i smanjuje verovatnoću nastanka bora.

Borba protiv pigmentacije

Niacinamid ne samo da se bori protiv postojećih starosnih pega, već takođe pomaže da se eliminiše osnovni uzrok njihove pojave na ćelijskom nivou. To se postiže kontrolom prenosa chi melanosomi – supstance koje sadrže pigment melanin – do keratinocita, supstanci koje taj melanin prenose na površinu kože. Koristeći ovaj proizvod, veća je verovatnoća da će vaša koža ostati ujednačena i da neće biti izložena neravnomernim pigmentima.

Pomaže u kontroli proizvodnje sebuma

Niacinamid efikasno kontroliše proizvodnju viška sebuma pomažući prirodno eksfoliranje ćelije kože. To vam omogućava da pore sačuvate čistim, što znači da smanjuje verovatnoću za nove upale. Takođe ima smirujuća svojstva: pomaže u umanjivanju akni izazvanih crvenilom i iritacijom prilikom dodira.

Oblici niacinamida

Suplemente vitamina B3 možete uzimati u obliku nikotinske kiseline ili niacinamida, odvojeno ili kao deo multivitaminskih dodataka u dozi od 14 g ili više. Ovaj vitamin je takođe uključen u kompleks vitamina grupe B. Neki dodaci vitamina B3 sadrže samo niacin, ali je u većini suplemenata njegov oblik naznačen ili u obliku nikotinske kiseline ili niacinamida. Pored toga često se uključuje u proizvode za negu kože – serume, hidratantne gelove i losione za lice koji su namenjeni za lečenje akni. Niacinamid takođe možete dobiti iz hrane: zelenog povrća, žitarica, ribe, uključujući losos i tunu i semenke suncokreta.

Nuspojave

Po pravilu, niacinamid se lako podnosi u malim dozama, a da ne izazove posebne neželjene efekte. Dnevna norma je 35 mg. Ako je taj nivo prekoračen, možete primetiti crvenilo, svrab i peckanje, a u nekim slučajevima i nelagodu u stomaku. Pre uzimanja suplemenata, vredno je konsultovati se sa terapeutom. Što se tiče proizvoda za negu, ograničenja su još manja: možete samo kupiti alat sa niacinamidom i upotrebiti ga za predviđenu svrhu. Čak i mala iritacija obično nestaje sa ponovljenim korišćenjem. U većini velikih studija korišćeni su lokalni preparati koji sadrže od 2 do 10% niacinamida, tako da ako je moguće potražite proizvod u ovom opsegu.

Imajte na umu da uprkos činjenici da je niacinamid relativno bezopasan, on ne deluje kao čarobni lek za bilo kakve probleme. Nisu sva crvenila na vašem licu akne, pa pripazite da za početak postavite pravu dijagnozu.

Izvor:cosmopolitan.rs
Foto:Twitter/citymagazine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter