PAŽLJIVO SA KREMAMA ZA SUNČANJE: Evo kako da odaberete pravu!

 

Pre nego što zatvorite svoj kofer i krenete na željeni odmor, proverite da li vaša omiljena krema ne šteti vašoj koži.

Nega kože u letnjoj sezoni treba značajno da se razlikuje od one koju koristite drugim danima u toku godine. Važno je zapamtiti da je, kada odmarate na suncu, vaša koža često izložena raznim vrstama iritacija. Vrući sunčevi zraci u kombinaciji sa nekim sastojcima u kozmetici mogu stvoriti smrtonosnu mešavinu.

Proverite šta treba izbegavati!

Retinol i vitamin C

Vitamin C, retinol i sunce su rizična kombinacija. Imaju piling efekat koji može dovesti do iritacije kože i gubitka boje tokom sunčanja. Štaviše, voćne kiseline, koje spadaju u grupu najpopularnijih supstanci koje se nalaze u kozmetici, zbog netolerancije intenzivnog izlaganja suncu, mogu izazvati upalne reakcije na koži, kao što su svrab ili pegice. Najmanje iritirajući oblik retinola je tzv. retinaldehid. Ako ga nađete u sastavu svoje omiljene kreme - lako ćete je poneti sa sobom na odmor.

Alkohol i druga foto otrovna jedinjenja

Većina nas voli senzualne mirise krema i balzama ili zavodljivu aromu eteričnih ulja. Nažalost - leti je bolje posegnuti za nepatentnom kozmetikom. Zašto? Sveži balzami, parfemi ili losioni sadrže foto-toksične supstance koje, kada su izložene suncu, mogu izazvati preteranu osetljivost i diskoloraciju kože. Kreme i druga kozmetika koja sadrži alkohol reaguje slično. Iz tog razloga je sigurnije koristiti dezinfekciona sredstva koja se koriste za dezinfekciju rana i proizvode protiv akni uveče pre spavanja, a ne pred izlazak na sunce.

 

 

Kancerogene supstance u specijalizovanim kremama za sunčanje

Iako UV filteri koji se nalaze u specijalizovanim kremama za sunčanje štite našu kožu od prekomernog izlaganja sunčevoj svetlosti, ona takođe sadrže brojne toksične materije opasne po zdravlje i stanje naše kože. Brojne hemikalije, parabeni, hemijski rastvarači i naftna ulja su samo deo njih. Oni izazivaju rast ćelija raka i blokiraju formiranje vitamina D. Čuvajte se kozmetike, koja sadrži supstance sa čudnim, nerazumljivim imenima kao što su metil, propil, etil, butil, itd. i koristite prirodne kreme organskog porekla.  

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije - Live  
02:30  Posle ručka