Izvor:
06.05.2019 u 17:51
0

STUDIJE DOKAZALE ŠTETNOST NAJPOPULARNIJIH LETNJIH PREPARATA: Krema za sunčanje ulazi u krvotok!

Centar za procenu i istraživanje lekova u SAD, sproveo jepilo studiju kojom je dokazao da krema za sunčanje ulazi direktno u krvotok za samo 24 časa, a ostaje u telu i nakon završetka upotrebe.

Četiri aktivna hemijska elementa koja se nalaze u kremama (avobenzon, oksibenzon, ekamsul i oktokrilen) predstavljaju problem jer moraju da prođu niz testiranja za bezbednost i upotrebu.

Postoje dva tipa krema za sunčanje, jedana je kombinacija pomoću koje se filtritaju sunčevi zraci a drugi tip se sastoji od titanijum'oksida, koji blokira sunčeve zrake na koži, zbog kojih je i svetska organizacija FDA zabrinuta.

Nove studije FDA su uključile 24 dobrovoljaca, volontera, koji su nasumićno izabrani za ovo ispitivanje. Jedna grupa je koristila sprej za zaštitu od sunca, a druga grupa je koristila kremu. Svi volonteri su mazali kremu i losion na velikoj površini tela, i to četriri puta dnevno, četiri dana. Trideset uzoraka krvi je uzeto od svih volontera za sedam dana.

Kod šest ispitanika koji su koristili kremu sa hemijskom supstancom "ekamsul" nivo hemikalija u krvi bile su u sličnoj meri kao i prvog dana. Svi ostali ispitanici sa losionima i krema u kojima su bile tri preostale hemijske supstance, pokazali su značajno visok nivo štetnih hemikalija u krvi i to samo nakon 24 časa.

Od svih sastojaka za zaštitu od sunca, poznato je da je oksibenzon najčešći uzrok kontaktnih alergija; 10-godišnja studija Američkog cetra za prevenciju bolesti, je pokazala da je 70 odsto ljudi imalo pozitivan test kontaktne alergije kada su bili izloženi ovom sastavu.

Da li ste znali?

Pojedine zemlje EU su uglavnom zamenile oksibenzon u svojim proizvodima za zaštitu od sunca novijim, više zaštitnim supstancama koje blokiraju više opasnih UV-B i UVA zrake. Ali ti noviji proizvodi nisu prošli testove sigurnosti potrebne za odobrenje FDA. Dakle, oksibenzon ostaje u upotrebi!

Stručnjaci savetuju:

Zaštita od sunca mora da postoji a pravi izbor biće one kreme ili melemi koji ne sadrže oksibenzin, i u kojima je glavni mineralni izvor cinkoksid.

Alternativna medicina preporučuje:

Alternativna medicina ne podržava proizvode farmaceutskih kuća u vidu krema i losiona za sunčanje jer smatraju da je vitamin D, ovim sastojcima, direktno blokiran i telo ga ne može apsorbovati kroz kožu. Prirodna krema od zove ili sok od zove predstavlja idealnu zaštitu na koži.

Potrebni sastojci za kremu:

– pčelinji vosak,

– ulje (kokosovo, maslinovo, bademovo…)

– zova

– i eterično ulje, po svojoj želji.

Staviti sve u šerpicu, i sačekati da provri i da se vosak lepo otpoi. U zavisosti od željene gustine, toliko se stavlja i vosak. Kada se ohladi, procedite melem, zatim ga sipajte u hladnu teglicu i imate savršeno zdrav melem koji ćete koristiti za sunce.

Happytv.rs
Foto: akhbarelyom.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter