Izvor:
27.04.2019 u 18:22
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALE: Evo koji materijal je najbolji za matursku haljinu!

Izbor maturske haljine je veliki zadatak za svaku devojku, jer mora da ispuni kriterijume elegancije, udobnosti i određene doze raskoša kojoj svaka maturantkinja teži na maturskoj proslavi. Zbog toga je svaki detalj u vezi sa ovom haljinom bitan – boja, mere, oblik, detalji, materijal i sve što se uz ovu haljinu kombinuje. Kako se mnogo govori o aktuelnim modelima haljina, mi smo odlučili da se pozabavimo samim materijalima, koji igraju možda i najvažniju ulogu u finalnom izgledu maturske haljine.

Zašto je materijal maturske haljine bitan?

Osim pitanja gde kupiti haljine za maturu , vrlo često postoji i nedoumica kako pronaći pravi materijal za nju. Kvalitet haljine zavisi od brojnih komponenti, a jedna od njih je materijal koji u značajnoj meri ume da "ograniči" krojače, pogotovo ukoliko tekstura ne odgovara željenom modelu naručioca. Neki materijali su suviše grubi za određene modele haljina, dok su drugi previše lagani i tanki za velike šlepove i masivne haljine. Upravo zbog toga, pri biranju modela haljine treba voditi računa i o materijalu, jer ove dve komponente moraju da budu u saglasnosti.

Takođe, određeni materijali su udobniji od drugih, dok drugi izgledaju raskošno ali ne pružaju naročit komfor pri nošenju, pa pre izbora haljine treba da postavite prioritete: da li vam je bitnija udobnost ili raskošan izgled na uštrb laganog nošenja i kretanja.

Muslin – najčešći izbor maturantkinja

Prva asocijacija na maturu su svečane haljine koje padaju od struka ka dole, i stvaraju nežne, elegantne prevoje pri padu. Najveći broj ovih haljina je pravljen od muslina, najpopularnijeg materijala za izradu svečanih modela
haljina. Muslin je vrlo zahvalan jer ima laganu strukturu koja se ne gužva, pa sa ovim izborom nećete imati mnogo briga. Pogodan je za našivanje traka, detalja, cirkona i drugih dodataka, što pruža prostor za ispunjenje svih vaših zamisli kada je izgled haljine u pitanju. Jedan od najvećih razloga za čest izbor muslina je njegova izuzetno pristupačna cena, koja se lako uklapa u svaki budžet.

Saten – naglašen sjaj

Saten je materijal koji je modne kritičare podelio u dva tabora: one koji ga nikako ne preporučuju, i one koji ga promovišu kao najbolji izbor na svakom koraku. Bilo kako bilo, činjenica je da je saten vrlo prisutan u posteljinama, spavaćicama, svečanim haljinama i elegantnim odelima. Njegova primena je vrlo široka, pa se postavlja pitanje – šta onda nedostaje satenu?

Naime, saten je materijal naglašenog sjaja, što ga čini vrlo upadljivim na prvi pogled. Ovo svakako nije mana materijala, ali treba biti vrlo pažljiv sa izborom modela satenske haljine i drugim detaljima koji se sa njom kombinuju. S obzirom na to da je okarakterisan kao šljašteći materijal, preporučuje se da model satenske haljine bude što jednostavniji, bez mnogo dodataka, kao i da haljina bude jednobojna, jer bi bilo kakva kombinacija nijansi bila suvišna. Takođe, izbor nakita koji se nosi uz satensku haljinu je vrlo sužen, jer ako sama haljina sija, onda bi nakit trebalo da bude diskretniji.

Ono što mnoge devojke zamere satenu jeste osetljivost materijala, koji naglašava apsolutno svaku manu na telu, a vrlo lako upija znoj i stvara neželjene fleke, pa se ne čini tako udobnim za nošenje. Ipak, ukoliko se pažljivo iskombinuje i adekvatno iznese, saten može da izgleda vrlo efektno i raskošno, pa se ne ustručavajte da ga ponesete na maturskoj većeri ukoliko ste spremne da odgovorite na sve izazove satenske haljine.

Čipka – kraljica materijala za haljine

Čipka u svetu materijala zauzima zaista posebno mesto, a to joj ne odriču čak ni oni koji ne preferiraju čipkane odevne komade. Dolazi u raznim bojama i tkanjima i baš uvek izgleda efektno ukoliko se lepo uklopi sa nakitom i frizurom, koji ne bi trebalo da zasene samu čipkanu haljinu. Čipka sjajno izgleda na dugim haljinama sa izrezom na leđima, a vrlo je izazovna i upečatljiva kada se uklopi sa drugim materijalom iste boje. Iako uvek imate na raspologenju širok izbor boja čipke, ne možemo zanemariti činjenicu da su crna i crvena čipka apsolutno dominantne kada je ovaj materijal u pitanju. Jedina mana čipke je njena visoka cena, koja je u potpunosti opravdana kvalitetom i posebnošću ovog materijala.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter