Izvor:
17.10.2018 u 07:12
0

MRŠAVE SU I IMAJU PORCULANSKU KOŽU: Saznajte kako se Japanke neguju!

Naomi Morijama autorka knjige "Japanke ne stare i ne debljaju se" ("Japanese Women Don’t Get Old or Fat") otkrila je tajne dugovečnosti i mladolikosti čudesnih Japanki. Žene u japanu se hrane zdravo, a hrana se servira u malim porcijama.

Njihova ishrana većinom se sastoji od ribe, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i učinak protiv starenja, zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko.

Ovo su tajne Japanki

Povrće, riža, riba…

Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, kašike riže, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije.

Nema brze hrane

Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba, Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čine komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

Slatkiši nisu uključeni

Slatki deserti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svesne posledica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

Posvećuju se svakom obroku

Roditelji uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune tanjir do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno. Dakle jede se polako, da telo damo vreme da prepozna sitost, tako se nećemo prejedati.

Vežbe su normalna stvar!

Telesna vežba je deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter