Izvor:
11.06.2018 u 20:21
0

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Folna kiselina smanjuje rizik od šloga!

Nekoliko istraživanja je pokazalo da folna kiselina (folat, vitamin B9) i samostalno i u kombinaciji sa drugim lekovima smanjuje rizik od moždanog udara.

Naučnici su došli do ovog zaključka nakon što su analizirali slučajeve više od 10.000 muškaraca i žena između 45 i 75 godina koji su imali hipertenziju ili su uzimali lekove protiv hipertenzije. Učesnici su uzimali ili samo lek za sniženje pritiska enalapril, ili kombinaciju enapalprila i folne kiseline. Praćeni su više od 4 godine. Pokazalo se da je kombinacija enalaprila i folne kiseline smanjila rizik od prvog moždanog udara za čak 73%, u odnosu na one koji su uzimali samo enalapil, što se može smatrati sjajnim rezultatom.
To se u potpunosti slaže sa rezultatom jednog prethodnog proučavanja, koje je utvrdilo da uzimanje samo suplemenata folne kiseline smanjuje rizik od šloga za 21%.
Po rečima dr Jonga Huoa, jednog od autora ovog proučavanja objavljenog u časopisu Journal of the American College of Cardiology, mali broj krvnih pločica u kombinaciji sa visokim nivoom homocisteina povećava rizik od moždanog udara, što je indikacija za primenu folne kiseline koja može da drastično smanji taj rizik. A pored toga, uzimanje suplemenata folne kiseline je potpuno neškodljiv i jeftin tretman.
Poznato je da folna kiselina i drugi B vitamini razlažu aminokiselinu homocistein, koja oštećuje unutrašnje zidove arterija i time povećava rizik od moždanog i srčanog udara.
Međutim, folna kiselina nije imala taj efekat u slučajevima u kojima je zabeležen veliki broj krvnih pločica i nizak nivo homocisteina.
Folna kiselina se može naći u obliku suplemenata, ali se prirodno nalazi u mnogim zdravim i ukusnim namirnicama, posebno spanaću, blitvi, brokoliju, špargli. Takođe je ima u kukuruzu, pečurkama, kikirikiju i mleku.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter