Izvor:
15.05.2016 u 16:31
0

KOLIKO ČESTO SE KUPATE? Evo šta će se desiti ukoliko preterujete

Postoje različita mišljenja o tome koliko puta nedeljno treba da se kupamo.

U zavisnosti od tipa vaše kose i kože, moža vam je rečeno da je svakodnevno tuširanje dobro za vašu kožu ili s druge strane, tako nešto možda ne pogoduje vašoj koži ako vam je mnogo osetljiva.

Ukoliko previše često perete vašu kosu to može da ima jako štetne posledice – krajevi će vam postati ispucali a dešavalo se i da osobe postanu alergične na proizvode za kupanje ukoliko ih svakodnevno koriste.

Prošlonedeljno istraživanje dalo je sledeće rezultate: 4 od pet žena se ne tušira svaki dan, dok je trećina rekla da mogu proći i tri dana bez pranja tela.

Međutim druga studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Mančesteru, pokazuje da se tri četvrtine od ukupnog broja ispitanika bar jednom dnevno okupa.

Da li se možda previše kupamo? I da li postoji ,,tačan '' broj tuširanja i kupanja koji bi trebalo da ispunimo tokom nedelje?

Sudeći prema profesoru Stefanu Šmaku, predsedniku australijske komore dermatologa, treba da se kupate samo onda kada vam je to zaista potrebno.

– Samo je u poslednjih 50 – 60 godina (otkako su počele agresivne reklame za kozmetičke proizvode) ta ideja o svakodnevnom tuširanju postala uobičajena. To je ustvari izazvao više socijalni pritisak nego stvarna potreba. Postalo je popularno zbog socijalne potrebe da uvek mirišemo lepo. Ali, taj miris proizvode samo žlezde ispod naših pazuha i one u preponama, a one nisu u celom telu – rekao je profesor Šmak u intervjuu za Sandej Morning Herald (Sunday Morning Herald).

Šmak je takođe naglasio da vruća svakodnevna kupka može imati više štete nego koristi :

Ukoliko se previše često tuširate vaša koža se ,,odmašćuje'', a na taj način se uništavaju prirodna ulja koja naše telo proizvodi da bi zaštitilo ćelije kože. Ovo može izazvati strašnu štetu jer se u ovom slučaju kroz kožu lakše propuštaju bakterije i virusi, a to sve vodi ka suvoći kože, osetljivosti, oštećenjima na koži koji kasnije mogu da prerastu i u ozbiljne ekceme

Mnogi se slažu i u tome da sve dok se fokusirate na prava područja tokom kupanja neće biti potrebe za svakodnevnim pranjem.

Profesor Džon Oksvord kaže da sve dok ljudi peru svoje ruke dovoljno često i obraćaju pažnju na delove tela ispod pojasa, kupanje i tuširanje je sasvim dovoljno svaki treći dan.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter