Izvor:
30.11.2019 u 12:20
0

OVO NISTE ZNALI O ZUBIMA Zapitajte se šta bi bilo da ste ranije znali ovih DEVET TAJNI

Ko bi rekao da zubi mogu da budu toliko inspirativni, da se o njima mogu pisati članci. Onda kada nas zabole i kada sa njima imamo probleme, nema sumnje, ne bismo razmišljali o tome šta zubi zapravo predstavljaju i kakve se priče iza njih kriju.

Govoreći o zubima, ne mislimo samo na zdrave bele izrasline, već i na oboljenja koja ih prate, na proteze, a na toj listi mogu se naći i veštački zubi. Zubi nisu samo u čovečijim vilicama, pa se o njima može govoriti i kao o životinjskim čeljustima, koje uvek mogu da kriju mnoštvo dodatnih tajni. Kako bilo da bilo, čeka vas posve interesantan tekst.

1. Jedinstvo rasporeda
Otisak prsta predstavlja veoma jedinstvenu karakteristiku svakog živog bića. Otisak jezika, takođe je jedinstvena karakteristika. Ali, da li ste znali da je raspored zuba i to kako su oni postavljeni unutar vilice, takođe unikatno, jednako kao otisak prsta? To znači da se baš niko ne smeši isto kao vi!

2. Zubna gleđ
Najjači materijal u telu jeste zubna gleđ. Kada kažemo najjači materijal, tu mislimo na najizdržljiviju supstancu. Zanimljivo je da se jednom oštećena zubna gleđ ne može regenerisati, pa ukoliko pokušavate da flaše otvarate zubima ili se igrate sa svojim zdravljem, definitivno možete biti u problemu.

3. Zubi nisu kosti
Iako mnogi misle da su zubi kosti, kao i sve ostale kosti, zubna struktura je mnogo komplikovanija. Za razliku od kostiju, zubi su prožeti i nervima, ali imaju i drugačiju strukturu, koja, istina, takođe podrazumeva kalcijumska svojstva. Zubi podsećaju na kosti, ali se ne može doslovce reći da su u pitanju kosti.

4. Vidljivi zubi
Svega trećina svih vaših zuba su vidljivi prilikom osmeha. I ne, ne mislimo pritom na to da bi trebalo da se osmehujete najšire moguće. Mislimo na to da se svaki zub čak dve trećine krije unutar desni.

5. Kinesko slavlje
U Kini postoji dan koji je posvećen zubima. Verovali ili ne, u pitanju je dan koji se zove „voli svoje zube“ a slavi se 20. septembra. Oralno zdravlje u ovoj zemlji je na visokom nivou, a mnogi bi trebalo da se ugledaju na Kineze.

6. Mesec dana pranja
Čovek u životu zube pere u proseku 38 dana. To je čak mesec dana pranja zuba. Zvuči preterano. I ko bi uopšte želeo da stoji ispred ogledala mesec dana i da četka? Međutim, kada znamo da je dovoljno 4 minuta dnevno i to 2 puta po 2, onda to i nije tako mnogo. Samo se držite ovog proseka.

7. Zubati komarci
Komarci imaju čak dva puta više zuba od ljudi. Čovek u odraslom dobu, ukoliko ima sve zube, ima 32 zuba. To bi značilo da 64 zuba broji prosečan komarac. Pa i nije čudo što su tako krvožedni!

8. Vodite računa o deci
Jedna zubna pasta ima dovoljno fluorida da dete od toga strada. Naravno, moralo bi da pojede čitavu zubnu pastu, što je poprilično teško. Međutim, ipak imajte na umu da bi deca morala da zube ispiraju što bolje, nakon što ih uveče operu. I ne brinite, mala je šansa da se nešto loše dogodi.

9. Ajkulini zubi
Posebna struktura zuba jesu ajkulini zubi. Zubi morskog psa su toliko čudnovati, da je reč o gotovo arhitektonskom proizvodu. Naime, oni su postavljeni ka unutra, tako da plen može veoma lako da zaluta tamo gde nije planirao. Međutim, izaći iz ajkulinih ustiju bez posledica, poprilično je teško.

Ne, ne savetujemo vam da probate, već da se informišete o tome kakva je struktura vilice. Ovakvo ustrojstvo priroda je potpuno uobličila, pa nimalo nije neopravdan strah onih koji ajkulu ni ne vole da vide. A moglo bi se reći da je u pitanju pravi stomatološki fenomen.

Izvor: modnivrisak

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter