Izvor:
14.11.2019 u 11:28
0

DVE OSOBE OBOLELE OD KUGE: Narod u panici! Šta će biti sa zemljom? (FOTO)

Pacijentima iz kineske regije Unutrašnja Mongolija dijagnostifikovana je pneumotična kuga i oni se trenutno nalaze na lečenju u Pekingu.

Ovo nije prvi put da se bolest javlja u ovom regionu nakon što je jedan mongolski par preminuo u maju od bubonske kuge, usled toga što su pojeli sirovi bubreg mrmota, koji se u ovoj sredini koristi kao lek.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti naglasio je da nema razloga za paniku i da je rizik od širenja bolesti minimalan.

Nadležni su brzo izolovali pacijente i sproveli istraživanja nad ljudima koji su mogli biti izloženi.

Od 2010. do 2015. godine više od 3248 slučaja su prijavljenja širom sveta uključujući 548 slučaja sa smrtnim ishodom. Tri zemlje su koje su najviše pogođene su DR Kongo, Madagaskar i Peru.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj slučajeva varira. Tokom 2015. godine u Koloradu, dve osobe su umrle od kuge, dok je godinu dana pre toga prijavljeno osam slučajeva, navode mediji.

S obzirom na to da je u prethodnih 20 godina izazvala oko 50 hiljada slučajeva, kuga je od strane Svetske zdravstvene organizacije označena kao bolest koja se vraća.

Tokom Srednjeg veka, kuga je izazvala Crnu smrt, jednu od najvećih epidemija u istoriji čovečanstva, koja je odnela oko 50 miliona života.

Iako kuga nije stvar prošlosti, tokom godina pronađeni su antibiotici koji mogu da saniraju većinu infekcija ukoliko se rano otkriju.

Izvor: b92.net
Foto. Arhiva/ playtube.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter