Izvor:
22.10.2019 u 12:02
0

NAUČNO DOKAZANO: Zašto stare povrede bole na promenu vremena? (FOTO)

Osećaj bola na mestima gde ste se ranije povredili čest je pokazatelj promene vremena. Ali zašto se to dešava?

Naučnici kažu da je reč je o svojevrsnom fenomenu. Proučavajući ovu pojavu od početka prošlog veka, došli su do nekoliko zaključaka.

Veza između bola i promene vremena je pad atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osećanje bola. To je tipično za artritične zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani.

Prema nekim istraživanjima, promena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol.

Naučnici su istraživali i uticaj temeperature i vlažnosti vazduha na povređene delove tela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga, celokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

Izvor:Nadlanu.com
Foto:Twitter/balansmedikabg

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter