Izvor:
19.10.2019 u 12:56
0

IMATE PROBLEM SA NEPRIJATNIM ZADAHOM? Rešite ga se u samo par koraka! (FOTO)

Ono što najpre treba da znate je da su bakterije često uzrok neprijatnog zadaha – kada su usta suva, mrtve ćelije ostaju na jeziku, uzrokujući loš zadah.

Neprijatan zadah je obično uzrokovan jezikom, mada se bakterije i mrtve ćelije mogu zadržati i između zuba i na drugim delovima u ustima.

Drugi čest uzrok lošeg zadaha je hrana koju jedete – beli i crni luk, ali i cigarete su poznati krivci za zadah.

I neka medicinska stanja mogu da budu razlog za neprijatan miris iz usta, poput infekcije grla i pluća, bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa… Ukoliko sumnjate da su to mogući razlozi, pravac kod lekara!

Kako da se rešite neprijatnog zadaha

Loša vest je da ne postoji jedno rešenje koje odgovara svima, već se prvo mora utvrditi uzrok neprijatnog zadaha. Redovno pranje zuba se podrazumeva u svakom slučaju, a evo šta još možete da uradite kako biste se rešili ovog problema.

Pijte redovno vodu

Bakterije se nagomilavaju u ustima kada su suva, zato je jako važno da redovno pijete vodu. Ako su usta hidrirana, šanse za loš zadah su znatno manje.

Čistite jezik

Ništa nije toliko efikasno u borbi protiv lošeg zadaha, kao redovno čišćenje jezika. Najbolje bi bilo da to radite posle svakog jela, kako biste sprečili zadržavanje bakterija na jeziku.

Ispirajte usta

Ako redovno pranje zuba i čišćenje jezika nisu dovoljni za sveh dah, okrenite se sredstvima za ispiranje usta. Da bi rezultati bili maksimalni, ispirajte usta 30 sekundi i nemojte da jedete ili pušite cigarete najmanje 30 minuta nakon toga.

Žvaćite žvake

Naravno, to nije nikakvo dugoročno rešenje, ali u nekim situacijama može trenutno da pomogne. Najbolje je da žvaćete žvake bez šećera, sa ukusom mentola.

Jedite hranu koje ubijaju bakterije

Na primer, zeleni čaj ima antibakterijska svojstva koja će pomoći u neutralisanju neprijatnog mirisa. Cimet sadrži esencijalna ulja koja ubijaju mnoge vrste oralnih bakterija.

"Čvršće" voće i povrće, koje nije sasvim mekano, dobro je za zadah – žvakanjem celera ili jabuka proizvodi se više pljuvačke u ustima, a i njihova čvrsta tekstura će skinuti bakterije sa jezika i desni.

Izvor:mondo.rs
Foto: Twitter/ZenaPortal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter