Izvor:
09.05.2016 u 17:08
0

VEROVALI ILI NE: Gladovanje je dobro i ojačava IMUNITET

Pokazalo se da duže gladovanje prisiljava telo da koristi rezerve glikoze, masti i ketona, kao i značajan broj postojećih belih krvnih zrnaca.

U suštini, gladovanje deluje kao neka vrsta detoksikacije, uklanjajući stare stvari kako bi mogle da budu zamenjene novima. Istraživači ukazuju da posledica toga može da bude, suštinski rečeno, formiranje potuno obnovljeno imunog sistema.

Posebno, duže gladovanje pomaže da se smanji nivoi enzima poznatog kao PKA, ili protein-kinaza A, a što su istraživači utvrdili da doprinosi tome da matične ćelije podstaknu obnovu ćelija imunog sistema, kao i nekih faktora koji doprinose dugovečnosti.

Periodi gladovanja takođe pomažu smanje nivoi IGF-1, hormona faktora rasta, koji se povezuje sa starenjem, razvojem tumora I rizikom od raka.

Ovim proučavanjem pozabavili su se prof. Valter Longo i Edna M. Džons, profesorka gerontologije i direktor Instituta za dugovečnost pri Kalifornijskom univerzitetu. Oni su pratili efekte gladovanja (posta) na miševima i ljudima.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter