Izvor:
11.10.2019 u 05:55
0

SPREČITE TUMOR DOJKE: Uz ove aromatične namirinice!

Dokazano je da ove biljke imaju fenomenalno dejstvu na ljudski organizam f neverovatna su prevencija od opake bolesti.

Nisu svi ljubitelji luka i belog luka, ali dokazano je da njihova kombinacija ima zadivljujuća pozitivna delovanja na zdravlje.

Najnoviji dokaz za to je istraživanje u kojem je dokazano da beli luk i luk smanjuju rizik od zloćudnog raka dojke.

Luk (ili crveni luk) sadrži oko devet posto ugljeno hidrata, 1,4 odsto belančevina, vrlo malo masnoća (oko 0.2 posto) i podosta minerala (kalcijum, fosfor i gvožđe, te vitamiea (ponajviše C i B) i eterična ulja.

Crveni luk

Ekstrakti crvenog luka prepuni su fenolnih komponenti i imaju antikancerogeno delovanje. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju grupama spojeva s antimikrobnim delovanjem.

Crveni luk se smatra najbogatijim izvorom flavonoida u ishrani. Ima i antioksidativno delovanje – koje zavisi od sadržaja fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od spoljašnjih prema unutrašnjim.

Od flavonoida je bitno istaći kvercetin, koji se intenzivno proučava jer se pokazalo da deaktivira neke materije koje podstiču rast tumora.

Takođe, kvercetin ometa rast ćelija osetljivih na estrogen, a koje nalazimo kod karcinoma dojke.

Istraživanja su pokazala da kvercetin u kombinaciji s vitaminom C može da ima i antivirusno delovanje.

Beli luk

Beli luk je možda i prva biljka na svetu koja još pre 5.000 godina zvanično proglašena lekovitom. Sadrži vodu, belančevine, masti, ugljeno hidrate, vlakna i minerale; natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, sumpor i gvožđe.

Ima bezbroj lekovitih svojstava – od sprečavanja nastanka krvnih ugrušaka, smanjenja holesterola, normalizovanja ubrzanog rada srca, snižavanja krvnog pritiska, pa sve do smanjenja rizika od nastanka tumora.

Nedavno istraživanje Univerziteta Bufalo i Univerziteta Portoriko je u periodu od 6 godina medicinski pratilo 660 žena. Rezultati su pokazali da je kod žena koje su redovno konzumirale luk i beli luk smanjen rizik oboljenja od raka dojke za 67 odsto.

U čemu je tajna?

„Luk i beli luk su prepuni flavanoida i organosulfata“, kaže autor istraživanja Gauri Desai.

Pri tome se radi o biljnim materijama koje imaju antioksidativno delovanje, te sprečavaju oštećenje ćelija. Za to su naročito zaslužni sumporni spojevi koji obogaćuju krv i tkivo kiseonikom te tako sprečavaju rast tumora. Naime, ćelije raka se ne osećaju dobro u okruženju koje je bogato kiseonikom.

stil.kurir.rs
Foto: Twiter/GloriaMagazinSrbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter