Izvor:
16.09.2019 u 14:18
0

VISOK ILI NIZAK: Koji nam pritisak manje prija! (FOTO)

Doktori se uvek uozbilje kada pričaju o hipertenziji, ali zato hipotenziji ne pridaju veliki značaj. U međuvremenu, to takođe može da pogorša kvalitet života osobe. Međutim, prvo da vidimo kakav je pritisak i koje su njegove norme.

Kako da se ponašate sa visokim, a kako sa niskim pritiskom?

Hipotenzija se dijagnostikuje kada pritisak padne na 90/60 i ispod. Po pravilu, stabilan nizak pritisak nije opasnost po telo. Oštar pad pritiska, uzrokovan gubitkom krvi, niskom temperaturom tela ili povišenom temperaturom tela, sepsom, dehidratacijom usled povraćanja ili proliva, reakcije na drogu ili alkohol, anafilaktičkog šoka, može imati teže posledice. U svim ovim slučajevima, pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć.

Postoji i ortostatska hipertenzija koja se javlja kod 20% starijih osoba. Može biti prisutna kod osoba sa arterijskom hipertenzijom, a zatim se pacijent žali da mu pritisak "skače".

U ovom slučaju je neophodno da se konsultujete sa lekarom koji je dužan da koriguje lekove, ako je pacijent uzimao lekove za visok krvni pritisak, diuretike ili psihotropne lekove.

Ako stalno doživljavate simptome niskog pritiska, a merenja pokazuju 90/60 i niži pritisak, onda postoji opasnost da vam telo ne dobija dovoljno kiseonika, pa može doći do disfunkcije srca i mozga.

Simptomi hipotenzije su:

– vrtoglavica,
– osećaj lakoće u glavi,
– gubitak telesne težine,
– slabost,
– umor,
– mučnina,
– znojenje i
– nesvestica.

Kako živeti sa niskim krvnim pritiskom?

Osoba sa niskim krvnim pritiskom mora da spava dovoljno. Stručnjaci preporučuju 10 sati sna, ali u svakom slučaju ne manje od 8 sati.

Potrebno je spavati sa glavom izdignutom iznad ostatka tela, znači sa visokim jastucima. Važno je da se jede češće i manje porcije. Hrana mora biti dobro slana. Smanjiti ugljene hidrate. Odmarajte se posle jela. Pijte više tečnosti, ali ne i alkohol. Vežbajte, ali bez naglih pokreta. Tople kupke su strogo zabranjene, kao i saune.

Hipertenzija

Dijagnoza "hipertenzija" se postavlja pacijentu kada mu je pritisak veći od 140/80.

Posle dijagnoze, neophodan je pregled endokrinologa i da se odrede nivoi glukoze i insulina u krvi, jer je njihov porast veoma često glavni uzrok visokog krvnog pritiska.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 su mahom gojazni, što je takođe još jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, tako da su hipertenzija i insulinska rezistencija blisko povezani.

Pacijetni koji boluju od obe bolesti moraju da se podvrgnu dijeti koja smanjuje nivo šećera u krvi, kao i gubitak kilaže.

Šećer se ne sme konzumirati, kao ni pekarski proizvodi (testenine, pirinač, krompir…)

Osobe koje pate od hipertenzije moraju da konzumiraju citrusno voće i ono bogato vitaminom C. Takođe, moraju da proveravaju da li im pritisak pada tokom noći i ujutro. Ako im pritisak raste noću moraju da koriste vitamin D, te da borave što više na suncu.

Osobe koje pate od hipertenzije mogu da koriste riblje ulje koje je odličan izvor omega 3 masnih kiselina korisnih za srce, ako i vitamin D. Takođe bi morali da smanje unos soli, ali i ne da ga potpuno izbace iz ishrane.

Ako ga potpuno izbace iz ishrane, onda rizikuju da poremete nivo natrijuma u organizmu.

Stres može da dovede do pojave visokog krvnog pritiska, kao i stresan način života. Stoga se preporučuje da se nađe "izduvni ventil" i da se život pojednostavi.

Fizička aktivnost je neophodna, a preporuka je da to bude: brzo hodanje, biciklizam, plivanje…

Da li kafa povećava pritisak?

Uprkos ustaljenom mišljenju, kafa ne povećava pritisak. Crni čaj može da poveća krvni pritisak, ali zato dve šoljice zelenog čaja štite srce.

Narodni lekovi

Naučno je dokazano da suvo grožđe smanjuje krvni pritisak i to zbog kalijuma koji sadrži. Stoga, ako imate problem sa hipertenzijom grickajte suvo grožđe što češće, ali i u ovome morate biti umereni jer suvo grožđe može da poveća nivo šećera u krvi.

Lekovi i pritisak

Samo oboleli od hipertenzije koriste lekove da bi smanjili pritisak. Nažalost, samo 40% pacijenata koji uzimaju lekove dođu do optimalnog pritiska uz njihovu pomoć.

Međutim, ni u kom slučaju ne smete da zanemarite savete lekara i ako imate dijagnozu hipertenzije, lekove morate uzimati redovno.

Ako ste rešeni da pobedite ovu bolest, promenite način života. Krećite se više, izbacite alkohol i cigarete, hranite se zdravo i smanjite nivo stresa.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter