Izvor:
15.09.2019 u 08:21
0

ČUVAJTE ZDRAVLJE: Bar 8 ČAŠA VODE dnevno!

Svima nam je poznato da se preporučuje da pijemo osam čaša vode dnevno.

oliko uzmete u obzir da je dve trećine ljudskog tela sačinjeno od vode, potreba za njom je jasna. Ali, koliko bi vode zapravo trebalo da pijemo svaki dan? Voda je neophodna jer je svakoj ćeliji, tkivu i organu u telu potrebna da bismo mogli optimalno da funkcionišemo. To uključuje mozak, srce, pluća, mišiće i kožu, pa čak i kosti. Našem telu je voda potrebna za transport hranljivih sastojaka, za regulaciju telesne temperature, stvaranje telesnih tečnosti poput krvi i sekreta, podmazivanje zglobova, podmazivanje naših organa i uklanjanje otpada kroz mokraću, rad creva, disanje i znojenje.

Dehidriranje znači da postoji neravnoteža vode u telu, bilo zbog gubitka više vode nego što je normalno ili zbog većih potreba za vodom. Voda može da se izgubi ako uzimate određene lekove, tokom bolesti kada neko ima groznicu, kroz povraćanje ili proliv, u vrućim ili vlažnim okruženjima ili pri dugom intenzivnijem vežbanju.

Potrebe za vodom veće su i kod trudnica i dojilja ili ako neko pati od stanja poput opstipacije ili bubrežnog kamenca. Studije su pokazale da samo dva posto dehidratacije, što iznosi gubitak vode od 1,6 litara kod osobe težine 80 kilograma, može da utiče na organizam. Ostale pogođene fiziološke funkcije uključuju funkcije mozga, creva, bubrega, srca (vezano za volumen krvi) i zdravlje kože, piše klix.ba. Dehidratacija može da uzrokuje i glavobolje.

Preporuku da pijemo osam čaša vode dnevno, koja je praktična i lako se pamti, mnogi zdravstveni radnici dovode u pitanje. Možda je previše pojednostavljeno reći da svaka osoba, bez obzira na težinu, visinu, nivo aktivnosti ili okruženje ima potrebu za istom količinom vode. Savet da pijete vodu isključivo kada ste žedni takođe je kritikovan, jer možemo da naučimo i da nadjačamo svoj mehanizam žeđi.

Prema referentnim unosima ishrane za vodu, prosečnom odraslom muškarcu treba 3,7 litara vode, a prosečnoj odrasloj ženi 2,7 litara dnevno, više ako je trudna (3 litra) ili doji (3,8 litara). Možda bi najbolji savet bio piti vodu tokom dana, uz veće količine koje se piju kada su potrebe veće. Dobar je savet da pratite boju urina da biste odredili da li ste dehidrirani, to jest ako imate svetlu boju urina to je dobar znak, dok je nešto tamnija boja znak za zabrinutost. Nacionalni odbor za ishranu SADnaglašava da se 80 posto naših potreba za tečnošću zadovolji običnom vodom, a 20 posto iz hrane i pića. Hrana bogata vodom je sveže voće i povrće, koji su na mnogo načina korisni za naše zdravlje. Iako napici poput čaja, kafe i sokova takođe doprinose našem ukupnom unosu tekućine, važno je zapamtiti da bi obična voda trebalo da čini najveći deo ukupnog unosa tečnosti.

B92.NET
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter