Izvor:
04.09.2019 u 20:09
0

MEDICINSKI MITOVI U KOJE SVI VERUJU: Zanemerite ih pod hitno!

Budite oprezni, jer doktor Google nije uvek u pravu! Pretraživanjem interneta možete naići na mnoge mitove ili lažne poruke. Evo 7 najpopularnijih.

Koji doktor ima najveći broj pacijenata? Naravno, dr Google. On je na dužnosti 24 sata dnevno, ima sve specijalnosti, on će odgovoriti na sva vaša pitanja i ne morate platiti za posetu. Problem je u tome što su njegove dijagnoze često pogrešne, a znanje nije baš ažurno. Zato je najbolje da se konsultujete sa specijalistom. I to ne virtualno, već sasvim realno.

Da li vam se sviđaju online forumi na kojima korisnici Interneta razmenjuju mišljenja? Ovde imate sve o alternativnim metodama lečenja. Ne tretirajte ih kao pouzdan izvor informacija.

Srušili smo 7 najpopularnijih medicinskih mitova!

Kada osetite stezanje u grudima i preti vam srčani udar počnite namerno da kašljete

Pronađeno na internetu: Kada osetite snažno stezanje u grudima, počnite kašljati. Udahnite duboko, onda počnite sa kašljanjem. Ponovite svake 2 sekunde dok ne stigne pomoć ili dok se ne osetite bolje. Dubok dah donosi kiseonik u pluća, kašalj pritiska srce i održava cirkulaciju krvi. Takođe pomaže u ponovnom uspostavljanju ispravnog srčanog ritma.

Šta kažu stručnjaci: Kašalj ne poboljšava cirkulaciju krvi na bilo koji način. To je potpuno nepotreban napor za telo. To može dovesti do povećanja krvnog pritiska i dalje pogoršati situaciju.

U vodi postoje jedinjenja koja izazivaju probleme sa plodnošću kod muškaraca

Savet sa interneta: Ne pijte vodu iz plastičnih boca, jer je posebno opasna za muškarce. Plastika oslobađa takozvani Ksenoestrogen. Ova jedinjenja mogu da utiču na endokrini sistem. Oni deluju kao estrogeni, zbog čega muškarce dovode do problema sa plodnosti.

Mišljenje stručnjaka: Znatno veće probleme stvara pivo, tačnije hmelj, i ksenoestrogene koji su odgovorni za mast na stomaku i smanjenje libida. Pitka voda ne dovodi do neplodnosti!

Vitamin C sprečava prehladu

Pronađeno na internetu: Postoje dve vrste vitamina C – hemijski proizveden i koji nastaje prirodno. Najbolje je uzimati vitamin C kada imate prehladu ili grip.

Mišljenje stručnjaka: Svaki vitamin C, prirodan ili sintetički, je dobar. A kada je u pitanju svarljivost, najbolje je iz prirodnih izvora, odnosno od povrća i voća. Inače, vredi dodati da – suprotno popularnim mišljenjima – vitamin C u visokim dozama ne leči prehladu, ali i ne smanjuje rizik od koronarne bolesti srca i raka.

Grlo se mora isprati mešavinom soli i vode

Savet sa interneta: Slana voda je najbolji i najjeftiniji lek za grebanje u grlu. Donosi trenutno olakšanje, ima antibakterijski i analgetički efekat. Što više soli dodajete vodi, učinkovitije je.

Mišljenje lekara: Možete koristiti vodu i so. Međutim, važne su proporcije: pola kašičice soli za pola čaše mlake vode.

Isključite gluten i odmah ćete se osećati bolje.

Sa interneta: Da li često imate provlema sa stomakom, glavom ili zglobovima? Izbacite gluten iz ishrane i neprijatni simptomi će proći. Gluten je protein koji se nalazi u zrnu pšenice, raži i ječmu.

Mišljenje stručnjaka: trebalo bi da odete kod doktora sa simptomima koji su ovde pomenuti, jer oni mogu značiti mnoge ozbiljne bolesti. I one koje nemaju nikakve veze sa glutenom. Idemo na dijetu bez glutena samo nakon konsultacija sa specijalistom i obavljanja genetskih testova ili testa senzitivnosti na gluten. Mi sami ne menjamo ishranu, jer možemo dovesti do ozbiljnih nedostataka u ishrani.

Fluoridna pasta je štetna

Savet sa neta: Kada operete zube pastom za zube, fluor uđe u telo. To je jedan od najotrovnijih neurotoksina – to jest, oštećuje mozak. Pored toga, ometa funkciju štitne žlezde i čini vaše kosti podložnijim frakturama.

Šta kažu stručnjaci?

– Klinička ispitivanja ne potvrđuju štetnost upotrebe zubnih pasta sa fluorom. Dokazano je da fluorid stimuliše formiranje novih koštanih ćelija čime se smanjuje rizik od propadanja zuba.

Kada se gušiš, podigni ruke

Savet sa neta: Šta učiniti kad se neko iznenada guši pred vašim očima? Zamolite ga da podigne ruke. Zahvaljujući tome, ono što se zaglavilo u disajnim putevima će lakše izaći.

Šta kažu stručnjaci: podizanje ruku ništa ne menja. Osoba koja se guši treba početi da kašlje. To je prirodni refleks koji pomaže da se oslobodite stranog tela. Ako kašalj ne radi, potrebna je pomoć. Naginjemo osobu koja se guši i udaramo je pesnicom u leđa između lopatica. Ako to nije dovoljno, stojimo iza osobe i zagrlimo je od iza, stavljamo veliki pritisak oko trbuha.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter