Izvor:
27.08.2019 u 19:08
0

POPRAVITE ŽIVOT: Pet načina da sačuvate zdravlje!

Međutim, postoje načini da dugo uživate u dobroj formi.

Dugovečnost je oduvek bila san čovečanstva. Otuda legende o filozofskom kamenu ili čudesnim napicima – one su dale večni život samo u bajkama. Stvarnost nam međutim daje naučna istraživanja prema kojima je ljudsko telo dizajnirano da živi preko sto godina. Čini se nemogućim, ali pravilan način života svakako može značajno produžiti život i poboljšati njegov kvalitet.

Otkrijte pet načina za zdraviji život.

Jedite manje

Ako počnete da jedete četvrtinu manje nego inače, smanjujući dnevni unos kalorija na 2.000 kcal, pomoći ćete srcu da bolje i duže radi. Do takvih zaključaka došli su naučnici sa Medicinskog fakulteta Vašington u Saint Louisu, koji su sproveli studiju na majmunima. Kod osoba kojima je smanjen dnevni unos hrane, funkcionisanje srca se promenilo – počelo je da radi kao kod 15 godina mlađih majmuna.

Udomite psa

Pas znači hodanje, a hodanje je prava blagodet za telo i blagostanje. Studije su pokazale da svakodnevna šetnja pomaže u borbi protiv blage do umerene depresije. Uz to, pas deluje kao pilula protiv hipertenzije, holesterola i alergija. Kontakt sa četvoronošcima usporava otkucaje srca i reguliše oslobađanje adrenalina. Američko udruženje za kardiologiju čak tvrdi da pas kod kuće smanjuje rizik od srčanih bolesti. Takođe pomaže u smanjenju hormona stresa. Na kraju, terapija sa psima nije nastala niotkuda.

Trenirajte mozak

Čitajte, učite, rešavajte zagonetke. Što je mozak efikasniji, to je niži rizik od razvoja Alchajmera ili problema sa pamćenjem. Istraživanje dr Andrea Fentona sa Univerziteta u Njujorku pokazalo je da se mozak može trenirati poput mišića. I kao što znate, snažni, dobro trenirani mišići traju godinama, za razliku od neiskorištenih koji praktično vremenom nestaju.

Organizujte sastanke

Što smo usamljeniji, osećamo se sve lošije. Švedski institut je sproveo studiju koja pokazuje da se socijalni rizik od demencije smanjuje za polovinu kod osoba koji su često među ljudima. U međuvremenu, istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu identifikovali su gene koji pokazuju prekomernu aktivnost kod usamljenih ljudi. To zauzvrat dovodi do upalnih procesa i, kao posledica toga, lezija.

Sprečite umesto lečenja

Promena životnog stila, iskorenjivanje loših navika je izazov. Međutim, loše navike treba promeniti, jer kada se razbolite, može biti prekasno. Lečenje je obično skupo. Stoga je vredno razmišljati o osiguranju za sebe i svojih najmilijih u slučaju bolesti. Danas je na tržištu dostupno osiguranje koje vam omogućava da se izlečite kod najboljih stručnjaka, u bilo kojoj zemlji na svetu. Čak možete da se osigurate u slučaju pojave raka ili zbog potrebe za rekonstruktivnom plastičnom hirurgijom.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter