NAPOKON ĆE SE ZNATI KO JE ODGOVORAN ZA PRUŽANJE POMOĆI: Uskoro jedinstveni broj za celu Srbiju! (FOTO)

 

Više se neće dešavati da se ne zna ko je nadležan za pružanje pomoći u određenim situacijama, rekao je ministar Lončar.

Srbija će od 2020. imati jedinstveni pozivni broj Hitne medicinske službe koji će važiti za celu zemlju, a prilikom poziva javljaće se operater koji će naći najbliže vozilo i poslati ga do ugroženog pacijenta, najavilo je Ministarstvo zdravlja.

Dobro poznati brojevi Hitnih službi uskoro će biti prevaziđeni jer, kako su iz Ministarstva zdravlja objasnili medijima, jedinstveni pozivni broj Hitne službe važiće za celu Srbiju, a biće sličan onom koji se koristi u Evropskoj uniji. Prilikom poziva javiće se specijalno obučeni operater koji će najbližu ekipu Hitne pomoći poslati ka ugroženom pacijentu, bez obzira na mesto dešavanja nesreće i teritorijalnu nadležnost.

Takođe, više neće dolaziti do zabuna koja urgentna služba je teritorijalno nadležna za određeno mesto, kao što je to bilo pre samo nedelju dana kada je dvogodišnjoj devojčici pozlilo, a roditelji su zvali službu Hitne pomoći u Crnoj Travi, ali i Surdulici, ne znajući koja je nadležna i ko ima u blizini slobodno vozilo. Upravo to je dovelo do tragičnog ishoda da je malena devojčica preminula.

Ova promena je samo premošćavanje od uspostavljanja novog sistema, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je prošle nedelje izjavio:

- Ovo će biti samo korak ka uspostavljanju novog sistema rada i više se neće dešavati da se ne zna ko je nadležan za pružanje pomoći u određenim situacijama - rekao je Lončar i dodao da će domovi zdravlja preći u republičku nadležnost.

 

 

 

 

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Prelistaj.me‏

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro