Izvor:
17.08.2019 u 10:58
0

ZA UPALJENO BOLNO GRLO: Isprobajte iduće namirnice !

Sladoled vam verovatno nikada ne bi pao na pamet, ali kada vam je grlo upaljeno nema toga što ne biste uradili kako bi vas što pre prošao bol.

Kod bolova u grlu poslednje što vam padne na pamet je hrana, ali kada vam je grlo upaljeno i imate neku infekciju morate da se hranite dobro. Doktorka Sintija Li otkriva koje su sve namirnice dobre za naše grlo, a šta je to što nam retko kada padne na pamet da jedemo.

"Najčešći uzrok bolova u grlu je virusna infekcija. Virus i odgovor imunog sistema na virus dovodi do upale grla i pojave bola", objašnjava ona.

Setite se ovih 10 namirnica sledeći put kada vas zaboli grlo:

Pileća supa

Bolno grlo je uzrok upale i dehidratacije, pa supa može da zameni izgubljenu vodu i okrepi vaše telo.

Med

Koristi se u lečenju još od davnih vremena, a u modernoj medicini popularan je i manuka med, koji je odličan protiv infekcija.

Jogurt

Odličan je izvor proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i probiotskih bakterija koje doprinose funkcionisanju imunog sistema. Doktorka ističe da postoji veza između upotrebe jogurta i smanjenja broja bakterija u grlu.

Pire krompir

Ostavite koru na krompiru kada pravite pire kako biste povećali unos magnezijuma, vitamina C i antioksidanasa.

Jaja

Njihova struktura kada se pripreme može da bude lagana za jelo i gutanje kada vas boli grlo, piše WomansHealthMag. Odličan su izvor cinka, gvožđa, selena i vitamina D i B12.

Ovsena kaša

Najbolje je da kada vas grlo boli jedete hranu koja ima finu teksturu i lagano klizi niz grlo. Ovsena kaša je bogata magnezijumom, cinkom i oksidantima.

Đumbir

Odličan je kod upalnih procesa jer ima antiinflamatorno dejstvo. Kombinacija đumbira i meda je odlična za upaljeno grlo.

Želatin

Pazite se šećera koji vas mogu vrebati iz želatina, ali je odličan za upaljeno grlo.

Smuti

Odličan su izvor vitamina i lagano mogu da se unesu u organizam. Pazite samo da ne unesete mnogo šećera.

Sladoled

Hladne namirnice poput sladoleda izuzetno će prijati upaljenom grlu i smanjiće upalu. Opet, upozoravamo vas na količinu šećera.

b92.net
Foto : arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter