Izvor:
07.06.2019 u 07:20
0

PREVENTIVAN PREGLED JE VEOMA BITAN: Pregledi koji čuvaju zdravlje vaših grudi: Evo kako pravilno da uradite samokontrolu!

Pored redovnog odlaska lekaru, pratite i sami promene na svojim grudima.

Pregled grudi trebalo bi obavljati češće od redovnih ginekoloških pregleda, jer se mali čvorovi brže mogu uočiti tokom češćih pregleda.

Redovan odlazak lekaru je važan

Promene na grudima

se mogu desiti u bilo kom uzrastu. Zbog toga se preporučuje odlazak na redovne preglede. Nakon 25. godine, preporučuje se odlazak lekaru jednom mesečno. Na taj način se benigni i maligni čvorići na vreme mogu otkriti i smanjiti rizik od raka dojke.

Pravilno testiranje grudi

Pred ogledalom uz dobro osvetljenje uvek možete same pregledati svoje grudi. Kada stanete pre ogledalo, zamislite svoje grudi kao satove. Od zamišljenih kazaljki na 12 časova krenite sa pregledom.

Potom krenite da proveravate ispravljenim prstima od vrha ka unutra, nežno pritiskajući. Najbolje je da koristite srednji i domali prst, tako što ćete ih smenjivati kao kada biste naizmenično pritiskali 2 dirke klavira.

Isti postupak ponovite od grudi do pazuha.

Proveravenje i mere predostrožnosti treba da prate vaš ciklus, da budu u isto vreme. Preporučuje se da to bude između četvrtog i šestog dana ciklusa. U tom periodu su grudi mekše i manje osetljive na pritisak, te se promene lakše mogu osetiti.

Svaka žena koja više nema ciklus može da izdvoji jedan dan u mesecu za proveravanja, te to može biti početak svakog meseca.

Šta treba da uradite ako osetite čvor

Ukoliko osetite pod prstima čvorić, nemojte se odmah uplašiti. Često se dešava da se radi o cistama ili fibroadenomu. Oba slučaja će se nakon cikulsa povući, te nema razloga za preteranu brigu.

Ipak, obavezno se obratite lekaru ukoliko primetite promenu u veličini ili obliku grudi, povlačenje kože ili izbočine, promene u predelu pazuha.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter