Izvor:
16.05.2019 u 14:39
0

ŠTETNOST SOLARIJUMA: Ultraljubičasto svetlo može da pokrene genetske mutacije!

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije – naučnici su procenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

Nema količine kvarcovanja koja je bezbedna – kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu – kazala je dr Barbidž.

Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume – dodala je ona.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Izvor: Super žena
Foto: Twitter/rs_sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter