Izvor:
19.02.2019 u 09:33
0

CELULIT KRIJE OPASNIJI PROBLEM: Evo KAKO da ga se rešite!

Problem je u zadržavanju tečnosti u telu, a u nastavku pročitajte kako da ga na najlakši način sprečite.

Prvi alarm za uzbunu: mlitavo tkivo

Radi se o lažnom salu, a ne o pravom masnom tkivu. Koža i naslage su mekani i hladni na dodir, dok je pravo salo toplo, tvrdo i čvrsto. Tkivo je ispunjeno vodom, poput pravog sunđera potpuno natopljenog vodom. Zadržavanje vode uzrok je tih nesrećnih i suvišnih kilograma.

Osim što negativno utiče na liniju, može da bude i znak drugih težih bolesti (bubrežnih i jetrenih, na primer), može ozbiljno da ošteti vezivna tkiva i zglobove i da izazvove poremećaj cirkulacije u nogama.

Kako da objasnimo tu neprijatnu pojavu? U telu ima mnogo mineralnih materija – elektrolita. Među njima su prilično važni natrijum i kalijum. Natrijum se nalazi uglavnom izvan ćelija, u međuprostornoj vodi i ne može da uđe u njih, dok je kalijum u ćelijama i ne može da iz njih izađe. Među njima mora uvek da bude određeni balans.

Ako se iz nekog razloga količina natrijuma poveća, tkivo je prisiljeno da privuče vodu iz krvi kako bi rastvorilo suvišnu so i ponovo uspostavilo balans, a voda koju je trebalo da otklone bubrezi ostaje u organizmu. Osim otečenosti u tkivu, suvišan natrijum povećava i masu krvi, odakle i visoki pritisak. Organizam tako postaje zagađen, preplavljen suvišnim natrijumom, kojeg nastoji da odstrani vodom.

A uzroci su ogomni. Najvažniji: slab rad bubrega (dakle i sporije odstranjivanje natrijuma), hrana sa previše soli (koje ima mnogo u gotovoj hrani, sirevima, konzerviranoj hrani), hormonski poremećaj, strah, stres, kontracepcijska pilula ili kortizoni. Kritična su i određena razdoblja kod žena: pubertet, trudnoća, menopauza i dani pred menstruaciju.

Kako prepoznati zadržavanje tečnosti?

Nestabilna telesna težina, čudno gubljenje i dobijanje kilograma od danas do sutra, ili čak u istom danu, bez razloga (niste se prejeli, u PMS-u ili sl.) siguran su znak da je reč o zadržavanju tečnosti. Evo još nekoliko pojava koje vam mogu ukazati na to:

– uzastopne dijete za mršavljenje sa slabim rezultatima

– test odeće: suknje i pantalone su vam ujutro komotne, a uveče morate da ih otpustite

– test stopala: uveče noge otiču i cipele vam postaju tesne

– sklonost depresiji i melanholiji

Važno je da isključite ozbiljnije zdravstvene probleme, pa se preporučuje da prekontrolišete da li bolujete od bubrežnih bolesti, povišenog krvnog pritiska ili bolesti štitne žlezde.

Lečenje za stolom

Nema jedinstvenog i posebnog tretmana za lečenje zadržavanja vode. Najpre treba da odredite uzrok.

Ako je posledica straha i napetosti, treba da pokušate sa relaksacijom. Ako je uzrok kontracepcijska pilula, treba da promenite način zaštite od trudnoće. Samo lekar može da odredi dobru i uspešnu terapiju. Ali, za sve važi jedno pravilo – ishrana siromašna soli. Voda koju pijete nije uzrok otečenosti, naprotiv. Protiv zadržavanja tečnosti, dakle i protiv celulita, preporučuje se da pijete čak više od dve litre vode. Sa tim se pospešuje lučenje mokraće i detoksikacija organizma od suvišnog natrijuma koji se odstranjuje kroz bubrege.

Dijeta bez soli

Dijeta protiv zadržavanja tečnosti predviđa ograničeno da solimo hranu. Umesto solju, namirnice možete da začinite začinima i prirodnim ukusima (na primer limunom, peršunom, bosiljkom, belim lukom, ruzmarinom…). Nemojte da preterujete sa preparatima za soljenje bez natrijuma – zbog povećane količine kalijuma koji sadrže mogu da prouzrokuju i drugi poremećaj.

Glossy
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter