parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

MOĆNA BILJKA POBOLJŠAVA VARENJE: Evo zašto u jelo treba da sipate čubar!

 

Ukoliko imate problema sa probavom isprobajte čubar, možete ga koristiti kao začin.

Čubar (Clinopodium hortensis), u narodu poznat još kao čubrika, osogriz ili serženak, grmolika je mediteranska biljka drvenastih grana, uskih listova i ljubičastih do belih cvetova.

U kuhinji se koristi kao zamena za biber, posebno pri kuvanju pasulja, sočiva, graška ili kelja – namirnica koje uzrokuju nadutost. Zbog svojih lekovitih sastojaka čubar, naime, deluje na različite želudačne i crevne tegobe, smanjuje proliv, povraćanje i grčeve. Vrlo delotvorno utoli žeđ, pa ga koriste i dijabetičari sa stalnim osećajem žeđi.

Miris limunske trave može da vam pomogne da ove zime ostanete smireni i relaksirani. U svojim istraživanjima, brazilski naučnici s federalnog univerziteta Sergipe merili su psihološke i fizičke pokazatelje, poput osećaja tenzije i otkucaja srca, kod više od 40 ispitanika.

Oni koji su pre testa stresa udahnuli aromu limunske trave bili su manje anksiozni i napeti. Iako su se i njihovi nivoi stresa povećali tokom testa, mnogo su se brže snizili po završetku testiranja, nego kod ispitanika iz kontrolne grupe. Stoga, ako osetite napetost i povećanje stresa, zašto sebi ne biste priuštili šoljicu čaja od limunske trave?

 

Izvor: Kurir
Foto: YouTube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost