Izvor:
17.08.2018 u 13:42
0

LOŠA PROBAVA: Recite zbogom nadimanju stomaka!

Nadimanje stomaka je često kako kod odraslih, tako i kod dece, a razlozi mogu biti različiti:

Previše slane hrane, namirnica koje izazivaju gasove, brzog gutanja, uzimanja gaziranih napitaka ili unosa prekomerne količine tečnosti koja razređuje sokove za varenje hrane i intolerancije na neku hranu, kao i stresa.

Loša probava utiče ne samo na fizički izgled i nadutost stomaka, već može da dovede i do depresije i anksioznosti, konstipacije ili dijareje, stvaranja akni i manjka energije.

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, da biste sprečili nadimanje stomaka treba što više da konzumirate prebiotičku i probiotičku hranu. Tako ćete polako ali sigurno splasnuti. Izlišno je reći da treba da se krećete što više.

– Prebiotike u vašu ishranu možete uneti bez uzimanja suplemenata. Hrana bogata prebioticima sadrži visok nivo dijetetskih vlakana, a to su banane, jabuke, ovas, pasulj, crni luk, praziluk, artičoke, beli luk, kakao. Iako jedenje prirodnih prebiotika može u prvi mah izazvati gasove i nadimanje, oni će očistiti creva i dugoročno uspostaviti ravnotežu. Ipak, ovo važi samo za zdrave ljude, dok oni koji imaju problema sa digestivnim traktom treba da izbegavaju ove namirnice – ističe nutricionista.

Šta su prebiotici? To su nesvarljiva vlakna kojima bakterije mogu da se hrane. Upravo su razne vrste dobrih bakterija koje se nalaze u stomaku ono što stomak drži zdravim. Jedini način da se održi nivo prijateljskih mikroorganizama jeste da ih hranite širokom lepezom zdrave hrane.

– Dobre bakterije, probiotici, održavaju ravnotežu mikroorganizama u crevima i poželjno ih je svakodnevno unositi u organizam. Probiotici, kao živi organizmi, prisutni su u fermentisanim proizvodima, kao što su jogurt, kefir, kiseli krastavci i uopšte turšija, kiseli kupus, kombuha – nabraja nutricionista.

Od začina koji imaju pozitivno dejstvo na zdravlje stomaka tu su kurkuma, čili, kumin, cimet, paprika. Ovi začini smanjuju upale u crevima, a samim tim omigućavaju telu da stvore veću količinu dobrih bakterija koje održavaju zdravlje stomaka.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/freshpressinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter