Izvor:
02.08.2016 u 01:45
0

VEČITA DILEMA: Evo šta treba jesti za večeru

U periodu dana kada je vreme za večeru, odnosno uveče, vaš organizam se lagano i postepeno umiruje i priprema za višesatno mirovanje sve do jutra. Ova činjenica, uzrokovana je prirodnim bioritmom tela i stanjem organizma tokom noći, kada su sve funkcije usporene, pa tako i funkcija varenja hrane.

Iz tog razloga, sve što pojedete za večeru, organizam, odnosno sistem za varenje, neće biti u stanju da obradi i preradi, u istoj meri i istom brzinom kao što bi to uradio tokom dana. Zato višak hrane koju pojedete za večeru, najčešće uzrokuje osećaj nadutosti, loš san i doprinosi gojaznosti. Ipak, to ne treba shvatiti ni do te mere drastično, pa večernji obrok, odnosno večeru u potpunosti preskočiti, jer i glad ima jednako štetan uticaj i stvara neprijatno delovanje na organizam baš kao i preobilan obrok za večeru.

Večeru treba samo prilagoditi sebi i svom telu na pravi način, onako kako to vama, odnosno organizmu najviše odgovara. Treba jesti lake i lako svarljive namirnice, koje ne sadrže teške sastojke kao što su začini, masnoća, šećer, so…
Treba jesti namirnice na bazi mleka, kao što su mleko ili jogurt, kiselo mleko, sir, ribu, zatim povrće ili voće, i peciva ili prepečen, kao i ražani hleb, koji je znatno lakše svarljiv nego što je to slučaj sa belim hlebom.

Kod povrća, treba jedino obratiti pažnju, kada su u pitanju krastavac i paradajz, jer ove dve vrste povrća za večeru ne treba jesti u prekomernim i velikim količinama, zbog visokog sadržaja kalijuma, koji ima uticaj na izbacivanje viška tečnosti iz organizma, što bi tokom noći moglo da rezultira čestom potrebom za odlaskom u toalet i vašim učestalim buđenjem u skladu sa tim.

Najzdravlje.com
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter