Izvor:
15.04.2018 u 20:40
0

ZDRAVI OBROCI ZA STUDENTE: Kako da spremite brze i zdrave obroke na jeftin način!

Studiranje je jedan od najstresnijih perioda. Upravo zbog toga, baš ovo doba može ostaviti velike posledice po zdravlje.

Zamena dana za noć, neredovna i nepravilna ishrana kao i nedostatak fizičke aktivnosti su često uzročnici disbalansa u organizmu. Zato na vreme
razmišljajte o svom zdravlju, jer prevencija je najbolji lek.

Ako već ne možete u potpunosti da se pridržavate svih pravila o zdravom načinu života, posvetite se makar nekom segmentu. U nastavku vam dajemo ideje za jeftine, brze i zdrave obroke.

Zdrav doručak

Zdrav doručak je osnova zdravlja! Najveći problem studenata jeste neredovna i nepravilna ishrana uz često preskakanja doručka. Međutim, stručnjaci ne pridaju značaj doručku bezrazloga. Ovaj obrok treba da predstavlja izvor energije za buđenje organizma i osnova za njegovo funkcionisanje.

Da biste bili dobro koncentrisani, vašem mozgu su potrebni san i ugljeni hidrati. Na primer, jaja obiluju proteinima koji se sporije razlažu u odnosu na ugljene hidrate. Zato, ako odmah posle doručka idete na predavanja, skuvajte sebi jaje kako biste izdržali do ručka. Ukoliko planirate da učite odmah nakon buđenja, spremite sebi obrok pun zdravih ugljenih hidrata. Iskombinujte na primer žitarice od celog zrna sa voćem i jogurtom. Ovakav doručak će vam obezbediti dovoljno energije i istovremeno dovoljno hranljivih materija za dobro
funkcionisanje mozga.

Ručak

Studentski ručak bi trebalo da bude "na kašiku". Međutim, zbog obaveza na fakultetu studenti često ili preskoče ovaj obrok, ili pojedu nešto u pekari.

Ukoliko biste da povedete računa o tome šta jedete, onda možete sebi priuštiti da barem nekoliko dana u nedelji ponesete nešto što ste prethodno kod kuće spremili. Na primer, umesto pljeskavice možete pripremiti tortilju od punog zrna sa piletinom.Tortilje možete nabaviti u bilo kojoj radnji, dovoljno je da imate još samo 100 grama piletine, sir i neku salatu.

Potrebno je da propržite iseckano meso i napravite tortilju. Takav ručak je gotov za manje od pola sata, a dosta je zdraviji od običnog peciva ili brze hrane. Ili, uvek možete napraviti jeftinu obrok salatu. Za to vam je potrebna integralna testenina koju ćete skuvati i povrće po izboru. Idealno bi bilo da iskoristite sveže povrće. Sve sastojke sjedinite, dodajte omiljene začine i malo maslinovog ulja.

Lagana večera

Kao što verovatno znate, nutricionisti preporučuju laganu večeru i to ne u kasnim satima. Upravo zbog toga nije preporučljivo da učite do kasno uveče, jer ćete pred spavanje ogladneti sigurno. A ukoliko se pre spavanja prejedete, vaš organizam se neće odmoriti, tako da ćete se umorni probuditi i onda ćete upasti u začarani krug.

Zato je najbolje da ipak ležete na vreme. Što se tiče večere, izbegavajte jaku i masnu hranu. Najbolje bi bilo da pojedete integralno pecivo, ili još bolje salatu od svežeg povrća. Uskoro će biti svežeg povrća i zato iskoristite da u toku večere unesete dovoljno vitamina.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter