Izvor:
24.02.2018 u 21:55
0

ČUDESNA GRICKALICA: Poslužite se orasima i zavarajte glad!

Nedavno smo objavili tekst o “grickanju”: stalnom uzimanju hrane između obroka, koje, striktno gledano, nije dobro. Ali, ako već ne možete bez grickanja, možete da ga učinite zdravijim i okrenete u svoju korist. Evo kako.

Ako vam je cilj da sprečite žudnju za hranom i prejedanje, bolje je da uzmete kvalitetnu grickalicu, nego da ogladnite. Možda vam izgleda da je to suprotno zdravom razumu i da vam neće pomoći da održite poželjnu telesnu težinu. Međutim, pametno “grickanje” često može da vam pomogne da se hranite zdravije. Ako izbegnete da postanete jako gladni, mnogo je veća šansa da ćete izabrati zdravu hranu, a ne posegnuti za najbržom varijantom koja je uvek pri ruci – a to je po pravilu loša hrana.
Dakle, ako već grickate, grickajte orahe. Ponesite kesicu oraha sa sobom i poslužite se kad god ste gladni ili osetite potrebu da grickate.
Prvo, orasi su veoma sita hrana i zaista ne možete da ih pojedete mnogo. Drugo, orasi su superkvalitetna namirnica – obiluju zdravim omega 3 masnim kiselinama, vitaminom E, biljnim vlaknima i brojnim kvalitetnim nutrijentima.
I treće, što je pokazalo naučno istraživanje, ako grickate orahe, znatno manje ćete osećati glad.
Naime, istraživači Medicinskog centra Bet Izrael su utvrdili da ispitanici koji su u svoj smuti dodavali orahe manje osećali glad tokom dana u odnosu na grupu koja to nije radila. A kada su obema grupama prikazane slike uobičajenih “mamaca” kakvi su hamburgeri i deserti, dok je istovremeno magnetnom rezonancom praćeno kako na to reaguje njihov mozak, grupa koja je koristila orahe imala je reakciju koja pokazuje manju privlačnost prema toj hrani.
Istraživači su zaključili da se u grupi koja je koristila orahe aktivirao deo mozga koji doprinosi kontroli žudnje za hranom.
Čitava priča je u stvari prilično jednostavna. Ako se osećate sitim (a orasi su veoma kvalitetna hrana koja i u umerenoj količini daje osećaj sitosti), manja je verovatnoća da ćete posegnuti za privlačnim, ali nezdravim izborom kao što je npr. čokoladni kolač ili neka masna pita.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter