Izvor:
11.05.2017 u 02:13
0

ZDRAVA I BRZA PROLEĆNA DIJETA: Smršajte uz rotkvice!

Posle praznika, a pre nego što dođe leto, želite da doterate liniju i skinete višak kilograma? Ako ste nezadovoljnim svojim izgledom, umesto rigoroznih dijeta, stručnjaci savetuju da se više krećete, izbacite kasne obroke, izbegavate visokokaloričnu hranu (keks, čokoladu, čips, gazirane sokove), a unosite namirnice koje pokreću metabolizam i daju osećaj sitosti.

Upravo su takve rotkvice, lako svarljive i niskokalorične, 100 grama sadrži samo 16, a blaga ljutina uz mnoštvo vlakana i vode, brzo stvaraju osećaj sitosti. Osim što podstiču varenje i sagorevanje masnih naslaga, kao prirodan diuretik eliminišu i višak tečnosti iz organizma, pa smanjuju otečenost lica i tela. Odličan su izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.

Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, pomažu kod bolesti disajnih organa, posebno kašlja i astme, dok sok od rotkvice, pre obroka, pomaže protiv zatvora i otežanog varenja.

Prilikom kupovine birajte tvrde, jarko crvene plodove, sa zelenim listovima koje nije uvelo. Dovoljno je samo da dobro operete rotkvice, ne morate da ih ljuštite i preporučuljivo je da ih pojedete odmah jer brzo gube ukus, boju i hranljive materije. Ako niste znali, i zeleni listovi su jestivi, pa od njih možete da napravite klasičnu salatu ili da ih dodate rukoli ili zelenoj salati. Takođe, od tih listova mogu da se prave čorbe i variva, isto, kao i od spanaća i blitve.

Ukoliko se pridržavate ovog jelovnika (koji se ponavlja posle četiri dana), brzo ćete primetiti kako se višak oko bokova i stomaka topi, pa za nedelju dana možete da izgubite do četiri kilograma.

Prvi dan

Doručak: 175 g nemasnog sira i jedna kriška integralnog hleba, jabuka.
Ručak: 4 veće rotkvice, 100 grama pilećeg filea i jedna keleraba.
Večera: Salata od 100 g rotkvica i mladog kupusa prelivena čašom nemasnog jogurta.

Drugi dan

Doručak: Dve kašike ovsenih pahuljice prelivene čašom nemasnog jogurta (ostavite ih da se natope preko noći u frižideru).
Ručak: Salata od 100 g rotkvica i 100 g zelene salate, čorba od povrća, 150 grama grilovane ili kuvane ribe.
Večera: Salata od 100 g rotkvica i 100 g rukole, porcija kuvanog spanaća i čaša čimunade.

Treći dan

Doručak: Grejpfrut, 150 g nemasnog sira posutog kašičicom semenki suncokreta.
Ručak: 150 g teletine, 150 g rotkvica, banana
Večera: 100 g salate od krastavca prelivene kašikom maslinovog ulja i 100 g nemasnog sira.

Četvrti dan

Doručak: Kriška integralnog hleba, 50 g nemasnog sira, jabuka.
Ručak: 200 g grilovane ćuretine i 150 g rotkvica.
Večera: 200 g salate od krastavca i 4 rotkvice prelivene kašikom maslinovog ili lanenog ulja.

novosti.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter