Izvor:
26.05.2016 u 17:35
0

OPREZNO SA KROMPIROM: Evo zašto ne treba svakodnevno konzumirati ovu namirnicu

Volimo ga na svakakve načine, ali stručnjaci upozoravaju da moramo biti posebno oprezni s pečenim krompirom ako ga jedemo često. A to znači četiri ili više puta nedeljno jer tada postoji veći rizik od visokog krvnog pritiska, poručuju stručnjaci.

Čips sadrži mnogo više masti zbog procesa prženja pa povećava rizik i za druge zdravstvene probleme, a stručnjaci s Harvarda poručuju da česta konzumacija krompira, gotovo svakodnevna, bez obzira na koji ga način pripremili, predstavlja opasnost od povišenog krvnog pritiska. Smatraju da je glavni krivac za to skrob iz krompira.

Krompir ima visoki glikemijski indeks, ugljeni hidrati se brzo u telu pretvaraju u šećere, a to može prouzrokovati i probleme s povišenim nivoom šećera u krvi, tvrde istraživači.

Istraživanje sprovedeno na Harvardu obuhvatilo je 187 hiljada muškaraca i žena, a trajalo je 20 godina. Rezultati, objavljeni u Britiš Medikal Džurnalu (British Medical Journal), pokazali su da će žene biti pod većim rizikom ako često jedu krompire, nego muškarci.

Ako se jedan obrok krompira zameni s nekim drugim povrćem koje ne sadrži skrob, rizik od povećanog krvnog pritiska pasšće za 7 posto.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter