Izvor:
23.05.2016 u 13:59
0

ZDRAVO I UKUSNO: Pečeni krompirići ipak spadaju u zdrave namirnice!

Kako su naučna istraživanja pokazala, krompiri su zdraviji nego što se misli.

Krompiri su bogat izvor raznih vitamina i minerala. Mladi krompirići, tj. krompiri sa ljuskom, imaju izuzetno visok sadržaj vitamina B6 kao i kalijuma, ali, nećete verovati, i vitamina C. Jedan kuvani krompir sadrži oko 37 odsto dneven količine vitamina C, dok pečeni krompir sadrži još više, skoro polovinu potrebne dnevne doze vitamina C.

Pored navedenih potrebnih vitamina, krompir sadrži i veliku količinu vitamina B i magnezijuma, koji povoljno deluju na organizam i ublažavaju nepovoljne efekte stresa. Bogat je još i gvožđem, manganom, ali i biljnim vlaknima i belančevinama.

Krompir se miže koristiti i kao namirnica u dijeti, naravno pod uslovom da ne jedete u tu svrhu pečeni krompir koji je natopljen uljem. Skrob koji se nalazi u krompiru je polisaharid, odnosno složen šećer, koji vam može pomoći da smršate.

Prženi krompir je najukusniji. Međutim, dosta bogatiji hranljivim sastojcima je pečeni krompir u rerni, preliven nekim kvalitetnim uljem, kao što je maslinovo ili kokosovo.

Ipak morate biti oprezni. Krompiri imaju visok glikemijski indeks (85). Tako da, ukoliko imate problem sa šećerom u krvi, nemojte preterivati, neka vam porcije sadrže manju količinu krompira. Ako jedete prethodno navedeni pečeni krompir sa maslinovim ili kokosovim uljem, to će svakako smanjiti glikemijski indeks, jer istovremeno varenje masti i polisaharida usporava tempo apsorbovanja glukoze u krvi. Takva kombinacija je preporučljiva čak iako nemate problem sa šećerom u krvi.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter