IMA NADE: Evo ZBOG ČEGA je GLUTEN možda dobar za naše zdravlje!

Nova istraživanja pokazuju da dijeta bez glutena nije dobra za creva.

Dijeta koja odbacuje gluten - protein koji se nalazi u namirnicama kao što su hleb, testenine i žitarice - poslednjih godina je naglo postala popularna.

Ali sada istraživači sa univerziteta Šefild i Riding kažu da je izbegavanje ovih proizvoda možda besmisleno. Naime, dali su zdravim volonterima, kojima nije dijagnostifikovana osetljivost na gluten, da dva puta dnevno tokom dve nedelje dodaju organski ili mešavinu bez glutena u hranu.

Studija, objavljena u časopisu Gastroenterolozi, otkrila je da grupa koja je jela gluten nije imala više stomačnih tegoba od one u grupi bez glutena.

Dr Paola Tosi, sa Univerziteta Riding, kaže: - Čini se da glutenu često nije opravdano data uloga negativca u našoj ishrani.

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro