Izvor:
26.10.2019 u 12:13
0

UKUSNI KUMKVAT: Ovo su sve blagodeti neobičnog citrusa! (FOTO)

Kumkvat je vrsta citrusnog voća, veoma slatkastog ukusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćkica je to što se jede zajedno sa korom.

Pre jela ga malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će postati mnogo ukusnije.

Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati, džemovi, sokovi i pite.

Dostupno je tokom cele godine, a u sebi sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji štite od lošeg uticaja slobodnih radikala.

Pokazalo se kao veoma efikasno sredstvo u borbi protiv suvišnih kilograma

Ukoliko tražite efikasan i zdrav način da izgubite višak kilograma, mini pomorandža je odličan izbor. Pomoćiće telu da se reši viška soli, vode i masnoća. Ukoliko se nađe u vašoj ishrani može podstaćiće razgradnju masnih naslaga i ubrzati proces mršavljenja.

Osim za mršavljenje kumkvat je odličan i za:

Jačanje imuniteta

Kumkvat je veliki izvor vitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Zaštita od kancerogenih oboljenja

Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin. Svi oni A štite telo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Konzumacijom kumkvata snižava se holesterol i trigliceridi u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Štiti od dijabetesa

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voće odlično za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Podiže nivo energije

Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Izvor:Nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter