Izvor:
25.10.2019 u 11:00
0

MNOGO VIŠE OD OBIČNOG ZAČINA: Peršun smanjuje rizik od nastanka raka i artritisa! (FOTO)

Peršun je najpopularniji začin na svetu, a može se pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine.

Ima delikatesni i osvežavajući ukus i prelepo lišće svetlozelene boje, zbog čega je nezamenljiv kao začin ili ukras za jelo.

Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrednosti i lekovita svojstva.

Koristi koje možete imati od ove biljke:

Smanjuje rizik od nastanka raka dojke

Prema studiji iz 2017. godinee, apigenin, prirodna supstanca koja se nalazi u peršunu, predstavlja vrstu leka koji smanjuje rizik od nastanka raka, a preporučuje se i konzumacija i onima koji se već bore sa ovom opakom bolešću. Naročito je učinkovit kod osoba koji su oboleli od raka dojke.

Odličan u borbi protiv upala

Peršun obiluje antioksidansima, popit vitamina C, A i E, koji su odlični saveznici u smanjenju upala.

– Ova biljka smanjuje rizik od nastanka artritisa – tvrdi doktor Brunilda Nazario.

– Takođe je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji pomažu u smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu, Alchajmerovu bolest i Parkinsonovu bolest – dodaje on.

Smanjuje bore i uspešno se bori protiv prvih znakova starenja

Konzumiranje peršuna ima veliki broj koristi kožu. S obzirom da je bogat vitaminom C, koji potpomaže proizvodnju kolagena jasno je da je pravi spas za kožu čiji izgled je narušen. Redovna konzumacija poboljšava strukturu kože i zaštitnu barijeru.

Jača kosti

Deset grančica peršuna dovoljno je da unesete dovoljnu dnevnu dozu vitamina K, kažu stručnjaci. Ovaj vitamin je zadužen za dobro stanje kostiju.

Pomaže da digestivni trakt radi kao sat

Umirićete stomak uz pomoć ove čudotvorne biljke. Pomaže u otklanjanju nadimanja. Jedna šolja čaja od peršuna pred spavanje će vas osloboditi svih problema.

Osvežava dah

Malo peršuna može da vas oslobodi neprijatnog zadaha.

Ublažava upalu bešike

Ova biljka je jednako učinkovita kao i lekovi. Ukoliko imate upalu bešike, uvrstite peršun u ishranu.

Uspešno se bori protiv srčanih bolesti

Sirovi peršin sadrži folat, važan vitamin B, što ga čini kandidatom za sprečavanje srčanih problema.

– Folati su uključeni u održavanje normalnih nivoa homocisteina aminokiselina, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu da su povišeni nivoi povezani sa kardiovaskularnim bolestima – kaže doktorka Karolina Guizar.

Štiti oči

Peršun je izvor vitamina A, a unos dovoljne količine ovog vitamina, osigurava optimalno zdravlje očiju, sprečavajući suvoću i pojavu katarakte.

Izvor:Nadlanu.com
Foto:pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter